Turisti majú novú zábavu, lovia odpadky z kanálov

Vyzbrojená rybárskymi sieťami a rukavicami sa pod páliacim slnkom namáha malá skupina osôb na jednej z mnohých lodiek, ktoré križujú slávne amsterdamské kanály.

09.08.2019 07:00
debata

Títo cestujúci majú jediný cieľ: nazbierať čo najviac odpadkov počas dvojhodinovej jazdy loďkou na jednej z hlavných turistických atrakcií mesta, ktorého jedna časť je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, napísala agentúra AFP.

V čase rozkvetu ekoturizmu zažívajú tieto plavby nového typu holandskej spoločnosti Plastic Whale rastúci úspech. Vlani sa na nich zúčastnilo takmer 12 000 ľudí a tento rok to bude ešte viac, tvrdí zakladateľ Plastic Whale Marius Smit.

Ten založil svoju spoločnosť pred ôsmimi rokmi s cieľom zbaviť vodu všetkých odpadkov a nazbieraný odpad zužitkovať.

Plastové fľaše sa oddeľujú od ostatného odpadu a slúžia ako surovina na výrobu kancelárskeho nábytku a lodiek, ktoré sa potom využívajú na lov v kanáloch.

„Je to iný spôsob, ako spoznávať Amsterdam. Ste v malebných amsterdamských kanáloch na peknej loďke, ale zároveň prinášate čosi pozitívneho kanálom aj mestu, pretože ich robíte čistejšími,“ hovorí Smit.

Tieto plavby sa síce organizujú len v Amsterdame a v Rotterdame, iniciatíva Plastic Whale však má ohlas aj v zahraničí.

Princ Harry, ktorý sa zasadzuje za ochranu životného prostredia, mal spoločnosť navštíviť začiatkom mája, ale svoju cestu musel zrušiť kvôli narodeniu syna.

Vlani vyzbierali 46 000 plastových fliaš

V jedno ráno sa na malej zelenej loďke,ktorá patrí Plastic Whale, tiesni sedem ľudí. Austrálčanka Angela Katzová, ktorá žije v Amsterdame vyše roka, sa zúčastňuje na plavbe už druhýkrát. Dozvedela sa o nich na Facebooku. „Je to hrozné, koľko je vo všetkých kanáloch odpadkov,“ hovorí.

Použité detské plienky, topánky, lyžiarske rukavice, fľaše a dokonca aj celý ananás… v kanáloch sa skutočne nájde všeličo.

„To je prekvapivé, pretože Holandsko je povestné svojou angažovanosťou v ochrane životného prostredia,“ usudzuje Angela Katzová, ktorá s manželom pozvala priateľov s ich tromi deťmi na návštevu Amsterdamu.

Guy O'Loughnane z Kanady nevychádza z údivu, koľko je tu vecí, ktoré ani neboli použité: mnohé fľaše majú ešte zátku.

Vlani Plastic Whale nazbierala vďaka turistom 46 000 plastových fliaš a mnoho ďalších odpadkov. „Na každé vrece s plastovými fľašami, ktoré vytiahneme z kanálov, pripadajú dve až tri vrecia ďalších vecí,“ hovorí Smit.

Presné množstvo plastov vo vodách kanálov je však ťažké odhadnúť, do mora sa ročne vyhodia milióny ton plastového odpadu. „Niektorí turisti sú bezohľadní,“ povzdychne si Katzová.

Smit však hovorí, že za odpad nemôžu len turisti. Znečistenie kanálov je aj dielom niektorých ľahostajných obyvateľov. „Pôsobí tu mnoho faktorov,“ upozorňuje Smit.

Kvôli turistom sa odpadkové koše plnia veľmi rýchlo. „V uliciach je rýchlo veľa odpadkov. Potom začne napríklad pršať alebo fúkať vietor a všetko skončí v kanáloch,“ vysvetľuje Smit.

Holandská metropola je obeťou vlastného úspechu: vlani Amsterdam navštívilo približne 18 miliónov ľudí, teda viac, než je počet obyvateľov Holandska.

Plavby Plastic Whale sú zaradené do katalógu, ktorý nedávno vydala radnica. Tá zostavila zoznam originálnych aktivít v nádeji, že jej to umožní regulovať príliv turistov zaplavujúci hlavné pamiatky.

Aj keď sa turisti o tento lov plastov zaujímajú stále viac, tvoria len menšinu účastníkov plavieb spoločnosti. Väčšina pochádza z Holandska, z podnikov alebo škôl.

„Záujem o životné prostredie medzi holandskou spoločnosti prudko rastie,“ dodáva Smit.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Amsterdam #odpad #ekológia