Viedenský experiment s parfémami v metre sa skončil fiaskom. Ľudia ich odmietli

Viedenský dopravný podnik ukončil experiment s parfémami v metre. Ľudia v online hlasovaní rozhodli, že vône vo vagónoch nechcú, informovala agentúra AFP. Námietky mali najmä voči vysokej intenzite vôní aj ich možnej zdravotnej škodlivosti.

07.08.2019 08:00
debata

Citrón a grep na dodanie energie, sandalové drevo na dobrú náladu, ruža a melón na odpočinok: Viedenský dopravný podnik Wiener Linien na svojich linkách metra v júli testoval celú paletu vôní, ktorá sa k cestujúcim dostávala cez vetrací systém.

„Viedenčania sú, zdá sa, s vôňou metra spokojní,“ uviedol podnik. Ľudia v online hlasovaní totiž rozhodli, že parfumy nechcú. Nápad odmietla väčšina – 21 000 z celkových 37 000 hlasujúcich.

Podľa denníka Kurier sa akcia od samého začiatku stretávala s kontroverziami. Niektorí ju označovali za bezohľadnú voči ľuďom s vysokou citlivosťou na vône. Druhí vyjadrovali pochybnosti, či sú parfémy skutočne zdravotne v poriadku ako dopravný podnik tvrdí.

Odborníci sa podľa denníka pozerajú na čím ďalej častejšie provoniavanie verejných priestorov takisto kriticky. Problematické podľa nich je, že dlhodobé vplyvy pôsobenia mnohých použitých látok nie je doteraz spoľahlivo preverené.

Prevádzkovateľ viedenskej verejnej dopravy vlani vydal zákaz konzumácie jedla v metre, pretože sa cestujúci vo vlakoch sťažovali na častý zápach z pizze alebo kebabu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #metro #vône #parfém