Prostitútky z výkladov vo štvrti De Wallen sa nechcú vzdať centra mesta

Za výkladmi ožiarenými svetlom červených neónov vykonávajú stovky prostitútok pozdĺž malebných amsterdamských kanálov najstaršie remeslo na svete. A neželajú si, aby sa to zmenilo, píše agentúra AFP.

17.08.2019 07:00
debata

V malých uličkách, obľúbených miestnymi, ale aj miliónmi turistov z celého sveta, to vrie od tej doby, čo prvá žena na čele mestskej radnice sľúbila, že zakročí proti kriminalite a prečinom v slávnej štvrti červených lucerien.

Starostka chce známe výklady a nevestince presťahovať do inej štvrte, ďaleko od historického centra, pretože chce zlepšiť podmienky činnosti sexuálnych pracovníčok. To sa ale mnohým prostitútkam nepáči.

„Naša anketa medzi 170 sexuálnymi pracovníčkami vo vitrínach jasne ukázala, že 93 percent z nich nechce zo štvrte červených lucerien odísť,“ vyhlasuje Felicia Anna, prezidentka syndikátu Red Light United.

Štvrť De Wallen, známa ako štvrť červených lucerien, ktorá sa rozkladá uprostred centra mesta, okolo kostola a neďaleko hlavnej stanice, je jednou z najväčších turistických atrakcií Amsterdamu, mesta s 850 000 oby­vateľmi, kam vlani zavítalo okolo 18 miliónov návštevníkov.

De Wallen, do ktorej sa s radosťou vydávajú davy oslavujúcich turistov, je však tiež známa zvýšenou kriminalitou a polícia ju kedysi nazývala „štvorcový kilometer biedy“.

Starostka Femke Halsemová predložila štyri návrhy, ako odstrániť kriminalitu a obchodovanie s ľuďmi a urobiť tu život prijateľnejším pre miestnych obyvateľov.

Po prvé navrhuje stiahnuť rolety na výkladoch, aby sexuálne pracovníčky a ich pracoviská neboli viditeľné z ulice. Ďalej chce presťahovať niektoré nevestince do iných štvrtí, alebo úplne výklady zrušiť a presťahovať štvrť červených lucerien inam, ďaleko od stredu mesta.

Starostka tiež navrhuje otvoriť viac výkladov, ktorých počet sa dnes v štvrti červených lucerien pohybuje okolo 330, aby sa obmedzila nelegálna prostitúcia. V tomto prípade by mohol vzniknúť akýsi hotel prostitútok.

„Iba posledné riešenie by nám vyhovovalo,“ usudzuje Rumunka Felicia Anna. Tvrdí, že ona a jej kolegyne nepotrebujú od mesta viac ochrany. „Keď hovoríte, že sme obeťami obchodovania s ľuďmi, tak nám to nepomôže. Stigmatizuje nás to. Prestaňte tak hovoriť,“ nabáda.

Obyvatelia štvrte červených lucerien hovoria, že príliš často dochádza ku konfliktom s turistami, často so skupinami mladých, ktorí popíjajú a prechádzajú uličkami, aby videli slávne výklady. Mnoho rezidentov by bolo rado, keby sa výklady zakryli alebo boli sa presťahovali inam.

Rezidenti, majitelia nevestincov a prostitútky sa nedávno zišli s poslancami a so starostkou Halsemovou, aby diskutovali o jej návrhoch. Mestská rada sa zíde v septembri a potom rozhodne.

„Z navrhnutých scenárov by nám určite najlepšie vyhovoval ten štvrtý (teda viac vitrín a hotel prostitútok),“ hovorí Masten Stavast, majiteľ 27 výkladov a izieb, ktoré prostitútkam prenajíma.

Jeho syn a spoločník Dave Kroeke dodáva: „Amsterdam nie je taký veľký a v tých uličkách je teraz naozaj príliš veľa ľudí. Niečo sa musí zmeniť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #prostitúcia