Metropola mizne v mori, krajina postaví novú na ostrove. Za 10 rokov a 30 miliárd

Borneo sa podľa plánov stane novým centrom štvrtej najľudnatejšej krajiny sveta. Oblasť na východe ostrova, ktorú aktuálne pokrýva džungľa, sa má podľa plánov zmeniť na nové indonézske hlavné mesto.

09.09.2019 07:00
Jakarta, umelec, duch Foto: ,
Pouličná umelkyňa v Jakarte zamaskovaná ako tradičný indonézsky duch známy ako "kuntilanak". Ilustračné foto.
debata

Súčasná metropola Jakarta je preplnená a preťažená. Podľa OSN je domovom viac ako 10 miliónov ľudí a odhaduje sa, že v širšej metropolitnej oblasti ich žije až 30 miliónov, čo z nej robí jednu z najľudnatejších mestských oblastí na svete, píše Cnn.com.

Podľa Svetového ekonomického fóra je Jakarta, ktorá spočíva na bažinatej pôde a často zažíva záplavy, tiež jedným z najrýchlejšie sa prepadávajúcich miest na Zemi. V dôsledku nadmerného získavania podzemnej vody klesá do Jávskeho mora alarmujúcou rýchlosťou.

Rýchla expanzia veľkomesta v posledných rokoch tak priniesla nespočetné environmentálne, ekonomické a bezpečnostné riziká, čo podnietilo vládu, aby hľadala riešenie, a tak zmiernila tlak na metropolu.

Debata o vybudovaní nového administratívneho centra krajiny preto v poslednej dobe nabrala na obrátkach a vyvrcholila nedávnym vyhlásením prezidenta Joka Widodoa o „sťahovaní“.

Odvážni umývači okien na budove v obchodnom... Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
Jakarta, umývanie okien Odvážni umývači okien na budove v obchodnom centre v Jakarte.

Navrhovaná poloha novej metropoly na ostrove, v blízkosti relatívne málo rozvinutých miest Balikpapan a Samarinda, má ďaleko od súčasného megamesta, ktoré slúži ako indonézske finančné a administratívne srdce od roku 1949. Prezident zároveň uznal, že premiestnenie bude obrovská dlhotrvajúca, náročná a drahá úloha.

Ambiciózny projekt presunu mesta bude stáť odhadom okolo 486 biliónov rupií (30,5 miliardy eur), uviedol portál CNN Indonesia. Predstavitelia krajiny zároveň informovali, že presťahovanie môže trvať približne 10 rokov. Názov nové hlavné mesto ešte nedostalo.

O tretí najväčší ostrov sveta, Borneo, sa delia tri krajiny – Malajzia, Brunej a Indonézia, ktorej patrí najväčšia časť. Ostrov je pokrytý rozsiahlymi dažďovými pralesmi, v posledných rokoch ho však zasiahlo nekontrolované odlesňovanie.

Washingtonpos­t.com;

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Jakarta #Borneo