Blíži sa slávny Radvanský jarmok. Rozozvučia ho zvony

Zvony vo všetkých podobách budú vládnuť programu 362. ročníka Radvanského jarmoku v meste pod Urpínom.

02.09.2019 13:00
trhy, Radvaň Foto:
Radvanské trhy sú staré až 362 rokov.
debata

Banskobystričanov aj návštevníkov mesta čakajú od piatka 6. do nedele 8. septembra dni plné tradičných ľudových remesiel, folklóru i histórie.

Začiatok programu v piatok ohlásia zvony a následne krátky film priblíži divákom rôzne formy zvonov a zvonenia – cez zvonkohru, malé zvončeky, salašnícke zvony až po veľké kostolné katedrálne zvony.

Počas jarmoku budú v centre mesta aj nevyhnutné dopravné obmedzenia, pričom niektoré ulice budú úplne uzavreté a iné obojsmerné.

V roku 2011 spolu s Radvanským jarmokom bolo do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska zapísané aj Tradičné ručné zvonenie na zvony a funkcia zvonárov na Slovensku. Práve preto sa organizátori rozhodli venovať tohtoročný jarmok zvonom, ich výrobe, ale aj ručnému zvoneniu.

„Zvony ako hudobné a súčasne aj kultové nástroje slúžia od archaických čias na zvolávanie ľudí na bohoslužby, oznamovali čas, úmrtie, príchod vzácnych hostí, ohlasovali nebezpečenstvo, požiar, povodeň a mnohé iné príležitosti, ktoré sa dotýkali života ľudí,“ povedala vedúca Robotníckeho domu Lýdia Baranová.

V šľapajach starých remeselníckych cechov ponesie štafetu majstrovstva na tohtoročnom jarmoku približne tristo remeselníkov zo Slovenska i zahraničia.

Prídu remeselníci z Čiech, Poľska, Maďarska, Srbska, Rumunska a Ruska. Kultúrny program sa bude odohrávať už tradične na dvoch pódiách – na Námestí SNP a pri Barbakane.

Zaujímavosťou a novinkou piatkového večera bude nevšedné stvárnenie života a diela jedného z najväčších uhorských zlatníkov 19. storočia Samuela Libaya.

Na nádvorí radnice budú vystavené repliky drevených hutníckych strojov. Vo foyeri mestskej radnice si návštevníci od 3. do 16. septembra môžu pozrieť výstavu zvonov a spiežovcov zo súkromnej zbierky folkloristu Mikuláša Gigaca zo Šumiaca.

Sobota bude určená deťom a bábkovým divadlám. Interaktívny program a divadelné predstavenie predvedie banskobystrické Divadlo pod Balkónom, ale aj ďalšie hosťujúce divadlá Teátro Neline a Ján Gontko s jeho Tyjátrom.

Nebudú chýbať banícke tradície a zvyky, s ktoré predstaví Banícka dychovka z partnerského mesta Šalgotarján.

Nedeľa bude patriť Šajbianskym pršťokom, teda heligonkárovi Mariánovi Kováčovi a uvedeniu jeho nového albumu s názvom Keď si ja zaspievam.

Nedeľný program pri Barbakane uzavrie rómske zoskupenie Romano Jilo – Cigánske srdce.

Prvý historický Radvanský jarmok sa konal 8. septembra 1657. Jeho história sa však začala písať predsa len o niečo skôr, a to už v roku 1655, keď uhorský kráľ Leopold I. Habsburský udelil Radvani právo konania jarmoku na sviatok Narodenia Panny Márie.

Hoci banskobystrický Radvanský jarmok nepatrí k najstarším na Slovensku, stal sa naším národným symbolom. Od roku 2011 je súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Radvanský jarmok