V Spišskom Bystrom plánujú zriadiť expozíciu Slovenskej tatranskej dediny

Podtatranská obec Spišské Bystré v okrese Poprad pracuje na zriadení múzea s názvom Kubašský ľemhalz. Inštalovať v ňom chce náučnú expozíciu Slovenskej tatranskej dediny, využije na to priestory bývalej sýpky z roku 1906. V rámci nej bude vystavené pôvodné vybavenie sýpky zo začiatku 20. storočia.

03.09.2019 11:00
debata

„Chceme zachovať kultúrne dedičstvo obce aj pre nasledujúce generácie obyvateľstva. Vystavené exponáty budú najmä z oblasti poľnohospodárstva, spracovania potravín, obhospodarovania pôdy, ale podarilo sa uchovať aj rôzne dokumenty, knihy, oblečenie a iné zaujímavosti,“ povedal zamestnanec obecného úradu František Kováčik. Múzeum by chceli otvoriť v októbri tohto roka.

Sýpka, v spišskobystri­anskom nárečí ľemhalz, v minulosti slúžila ako hospodárska budova na uskladnenie potravín a náradia. Postupom času však ostala nevyužívaná, no jej pôvodné vybavenie je úplne zachované. Obec zakúpila budovu od súkromného vlastníka.

„Jej stav bol dobrý, no pre zriadenie expozície si vyžiadal určité práce, najmä čo sa týka oprav, ošetrenia zachovaných exponátov a podobne,“ vysvetlil Kováčik.

Samospráva verí, že v obci takýmto spôsobom vznikne zaujímavý bod pre domácich aj jej návštevníkov. „V sýpke budú spoznávať životy našich predkov a ich činnosť v oblasti ekologického poľnohospodárstva a ich života spätého s prírodou,“ povedal Kováčik.

Múzeum má tiež poslúžiť ako zaujímavé edukačné miesto pre žiakov základnej a materskej školy, a to čo sa týka oblasti environmentálnej výchovy, aj histórie. „Budú sa tam môcť veľa naučiť, napríklad aj o environmentálne udržateľnom spôsobe života,“ dodal.

Obec Spišské Bystré, v minulosti nazývaná Kubachy, získala na projekt dotáciu 5-tisíc eur z programu Obnova dediny zo Slovenskej agentúry životného prostredia, spolufinancovať ho bude piatimi percentami.

debata chyba
Viac na túto tému: #expozícia #Spišské Bystré