Nemecké mesto vypísalo súťaž o milión eur. Stačí dokázať, že neexistuje

Zhruba dvetisíc ľudí z celého sveta sa zapojilo do súťaže o milión eur, ktorú vyhlásil severonemecký Bielefeld. Jedinou podmienkou pre zisk rozprávkovej výhry pritom bolo, aby súťažiaci predložili nevyvrátiteľný dôkaz, že toto mesto s viac ako 300.000 obyvateľmi v skutočnosti vôbec neexistuje. Informovala o tom agentúra DPA.

06.09.2019 13:08
debata

Bielefeldská turistická centrála, ktorá súťaž v auguste vypísala, sa rozhodla využiť vo svoj prospech to, že mesto je už od deväťdesiatych rokov terčom posmechu. Vtipálkovia totiž tvrdia, že Bielefeld v skutočnosti neexistuje.

Prvýkrát o takzvanom bielefeldskom sprisahaní napísal v satirickom článku študent Achim Held už v roku 1994 a odvtedy teória o neexistencii mesta získala značnú popularitu.

Pochybnosti o tom, či je mesto vo východnej časti Vestfálska skutočné, v roku 2012 v žarte vyjadrila dokonca aj kancelárka Angela Merkelová.

Satirické sprisahanecké teórie sa postupom času natoľko ujali, že sa do istej miery stali súčasťou identity Bielefeldu.

Lehota na zaslanie súťažiach príspevkov, ktoré mali preukázať, že je mesto vymyslené, vypršala v stredu. Teraz budú zamestnanci turistickej centrály jednotlivé dôkazy preverovať.

Prizvať k tomu plánujú aj „expertov“. Z akého odboru budú však nemecké médiá nespomínajú.

O tom, či sa niektorému z dvoch tisíc súťažiacich podarilo zaslať nevyvrátiteľný dôkaz absencie Bielefeldu, má byť jasné 17. septembra.

„Reakcie z celého sveta na našu akciu sú proste neuveriteľné a zabezpečili nášmu tímu veselé a intenzívne dni,“ uviedol konateľ centrály Bielefeld Marketing Martin Knabenreich.

Napriek tomu, že sa marketingová akcia dočkala v Nemecku značnej pozornosti, dúfa vedenie mesta, že súťaž bude bodkou za 25 rokmi satirických špekulácií o tom, či Bielefeld nie je len vymyslený.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #mesto