Šesť zaujímavostí o Bratislavskom hrade: Má len jednu vežu a takmer ho zbúrali

Každý ho už videl nespočetnekrát, či už na fotografiách, alebo osobne, každý ho dobre "pozná"... No v skutočnosti má tento bývalý kráľovský palác, ktorý sa týči 85 metrov nad hladinou Dunaja, svoje tajomstvá, o ktorých vie len málokto...

01.10.2019 07:00
BRATISLAVA:Superspln Mesiaca Foto: ,
Bratislavský hrad a superspln. Ilustračné foto.
debata (5)

Len jedna veža

Charakteristickým rysom hradu v našom hlavnom meste sú jeho štyri veže na štyroch rohoch… Alebo nie? V skutočnosti má Bratislavský hrad iba jedinú plnohodnotnú vežu, tú na juhozápadnej strane. Ostatné sú len pristavané na streche.

Klenoty

Jediná skutočná veža na hrade má aj meno – volá sa Korunovačná. Postavili ju v 13. storočí počas najväčšej prestavby. Tento názov dostala v roku 1608, odkedy sa stala strážkyňou korunovačných klenotov. Vzácne šperky z hradu odišli až v roku 1784 na rozkaz Jozefa II.

Výhľad na veľhory

Tatry sú od Bratislavy príliš ďaleko, no z hradnej veže dovidieť za priaznivého počasia voľným okom na 100 kilometrov vzdialené rakúske Alpy.

Žiaden štvorec

Aj keď sa zdola zdá, že hrad má štvorcový pôdorys, pohľad zhora napovie, že jeho strany nie sú rovnako dlhé, ani súbežné.

Starý

Prvá zmienka o hrade sa zachovala z roku 906, no až v 13. storočí sa zemné hradisko premenilo na kamenný hrad. V 15. storočí už z neho bola moderná pevnosť a v 16. storočí sa hrad stal kráľovskou rezidenciou.

Takmer ho zbúrali

Dnes najznámejšej dominante Bratislavy istý čas hrozilo, že ju zrovnajú so zemou. Od roku 1811, keď vyhorel, až do roku 1953, keď sa konečne začalo s jeho opravou, bol hrad len ruinou a dokonca sa uvažovalo že ho úplne zrovnajú so zemou a na jeho mieste postavia nové budovy.

Bratislavskyh­rad.eu; Region-bsk.sk

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bratislavský hrad