Strašidelná noc v kostole pri hrobkách a Vyháňač diabla? Za 57 eur

Nocovanie v kostole? Áno, je to možné, prinajmenšom na anglickom vidieku, kde prenájom kostola umožňuje milovníkom strašidelných zážitkov stráviť za nejaký ten obnos peňazí hroznú noc na stredovekých hrobkách. Píše o tom agentúra AFP.

06.10.2019 07:00
debata

„Myšlienky na tých, ktorí pod vami snívajú svoj večný sen, dokážu okoreniť atmosféru,“ vysvetľuje študentka Kae Onová a rozbaľuje svoj spací vak v stredovekom kostole St Mary's v Edles­boroughu asi 60 kilometrov severne od Londýna.

Kae, jej traja priatelia a ich pes Coco sú fanúšikmi takzvaného „champingu“. Toto slovo vzniklo skrátením anglických slov church (kostol) a camping. Táto činnosť umožňuje získavať starým kostolom nejaké peniaze. Za prenájom St Mary's a noc strávenú s netopiermi zaplatia 50 libier (57 eur) na osobu.

Do nezvyčajného prostredia, kde záujemcovia spia na hrobkách významných osobností pochovaných pred stáročiami, dodáva poľné lôžka a spacie vaky združenie pre zachovanie kostolov, ktoré St Mary's spravuje.

„Milujem to! Videli ste stromy?“ hovorí ďalšia študentka Ling-po Čou, zatiaľ čo sa Kae snaží na organe zahrať áriu z Fantóma opery.

„Neskôr si pozrieme horor, máme tu Vyháňača diabla,“ vysvetľuje študentka archeológie, ktorá je rovnako ako jej priatelia v treťom ročníku na univerzite.

Spoločne si nervózne prezerajú kúty svojho dočasného bydliska. Študent história Ismail Abdirahman vystupuje na kazateľnicu, aby malému spoločenstvo prehovoril do duše, zatiaľ čo Ling-po Čou hľadá na stenách staré nápisy.

„Čo keby sme sa o polnoci prešli po cintoríne?“ pýta sa. „Budem pritom myslieť na tie bizarné tváre tam hore,“ hovorí a ukazuje na kamenné sochy s grotesknými hlavami, ktoré zdobia klenbu.

Združenie pre zachovanie kostolov spravuje 354 kostolov a 19 z nich ponúka v Anglicku a Škótsku na nočný prenájom. Kostoly sa vyberajú po konzultácii s miestnymi úradmi. Tie sa na iniciatívu väčšinou pozerajú s nadšením, hovorí Neil Best, ktorý má program na starosti.

Anglikánsky kostol St Mary's nie je odsvätený, ale bohoslužby sa v ňom slúžia len zriedka. Príležitostní hostia preto musia dodržiavať niekoľko pravidiel, napríklad vyvarovať sa hluku. Je tu však dokonca povolená aj konzumácia alkoholu. „Samozrejme, že sa neopíjajte!“ vyzýva združenia na svojich internetových stránkach.

Až doteraz sa nevyskytli žiadne výstrelky a nocľažníci sa správajú v kostole s rešpektom, tvrdí Neil Best.

Charitatívne združenie uisťuje, že kostol zostane miestom rozjímania, pokoja a mieru. Konštatuje, že champing, ktorý začalo ponúkať v roku 2014, je len poslednou kapitolou tradície, ktorá sa neustále vyvíja.

Pre japonskú študentku Kae Onovú je champing veľmi zaujímavý, skutočne cool. „Môžeme tu robiť, čo chceme, napríklad hrať na organe,“ raduje sa. V Japonsku by bolo nemysliteľné nechať ľudí stráviť noc v chráme, zdôrazňuje.

Jej čínska spolužiačka Ling-po Čou o sebe vyhlasuje, že je ateistka. Pokladá ale za smutné, že sa kostol nevyužíva. S champingom však našiel druhý život a priťahuje ľudí, ktorí obdivujú jeho krásu, hovorí.

Funkčný plán má však aj svoju desivú stránku. „Bola to jedna z najstrašidel­nejších nocí, aké som kedy zažila, ale v dobrom slovazmysle,“ hovorí študentka na druhý deň ráno.

„Rôzne zvuky a mozaikové okná v noci budili hrôzu, sú tu aj netopiere, počuli sme ich lietať. Mala som strach ísť na záchod, videla som pavúky,“ doplnila Kae.

Pokiaľ ide o susedstvo s mŕtvymi, študentom trochu rušilo spanie. „Pozerali sme Vyháňača diabla, zhasli sme svetlá. Je ťažké na to nemyslieť!“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #strašidelný film