Na dožinkách v Bardejove budú súťažiť vo varení tradičných jedál

Dožinkové slávnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uskutočnia 29. septembra v Bardejove. Podujatie nesie podnázov Fajný festival. Jeho súčasťou bude bohatý sprievodný program, ktorý sa na Radničnom námestí začína o 14. hodine.

28.09.2019 14:54
Bardejov Foto: ,
Bardejov
debata

Ako informoval riaditeľ Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove Juraj Bochňa, pre návštevníkov je pripravený alegorický sprievod poľnohospodárskej techniky naprieč mestom, vystúpia známe folklórne skupiny z okresu, FS Rozmarija z Prešova, aj zahraniční hostia z Ukrajiny.

Okrem kultúrneho programu bude pripravená výstava poľnohospodárskej a historickej techniky a hospodárskych zvierat.

„Najdôležitejšou súčasťou Fajného festivalu je však súťaž vo varení tradičných jedál. Súťažné kolektívy z okresu pripravia tradičné jedlá, ako sú pirohy, guľáš, krepľe, či iné špeciality nášho kraja. Jednotlivé kolektívy budú medzi sebou súťažiť o ocenenie Fajný harček,“ prezradil Bochňa.

Okrem odbornej poroty pritom budú súťažné jedlá ochutnávať aj návštevníci. Súťažné dobroty si už neodnesú v jednorazových plastových tanierikoch. „Pripravené sú vratné sklenené misky, ktoré návštevníci za symbolický poplatok obdržia, a ktoré po degustácií môžu vrátiť, alebo si ich so sebou odniesť ako suvenír. Následne po vrátení sa návštevníkovi vráti aj vstupný poplatok za misku,“ vysvetlil riaditeľ osvetového strediska.

Zároveň dodal, že na Radničnom námestí pripravia aj umývadlá, v ktorých si návštevníci budú môcť svoje misky umyť. Použijú tiež príbory z biologicky rozložiteľného materiálu a dreva. „Snažíme sa aj takýmto spôsobom šíriť osvetu o ekológii a recyklácii a pomáhať tak v boji za našu zdravšiu planétu,“ dodal Bochňa.

Dožinkové slávnosti PSK organizuje Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom, Regionálnou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou Bardejov a Okresnou radou Matice slovenskej v Bardejove.

debata chyba
Viac na túto tému: #dožinky #Bardejov