Mesto kanálov zvyšuje turistickú daň. Bude najvyššia v Európe

Metropola Holandska sa rozhodla od budúceho roka ešte zvýšiť svoju turistickú daň, ktorá je už teraz jednou z najvyšších na starom kontinente.

22.10.2019 07:00
Amsterdam, Holandsko, kanál, mesto, čln, loďka, Foto:
Amsterdam
debata (2)

Najnovším krokom prekoná Amsterdam všetky ostatné mestá. Bude pripočítavať k cene ubytovania za každú noc pre každú osobu poplatok 3 eurá, čo je poplatok navyše k aktuálnym siedmim percentám z ceny ubytovania, píše Cnn.com.

Pre porovnanie, v Berlíne je turistická daň 5 %. Najvyššiu percentuálnu turistickú daň má Dortmund, tá je na úrovni 7,5 % z ceny izby. Najvyššiu fixnú daň má v súčastnosti Rím – 7 eur na osobu a noc v päťhviezdičkovom hoteli.

Daň sa dotkne aj ubytovania v súkromných domoch, napríklad cez službu Airbnb. Tam sa súčasná daň zvýši na 10 % z ceny prenájmu.

Od nového poplatku v Amsterdame budú oslobodené deti do 16 rokov a kempingy budú účtovať za noc iba 1 euro za dospelú osobu.

Amsterdam tiež ukladá vstupnú daň vo výške 8 eur návštevníkom, ktorí prichádzajú loďou, a 0,66 eur cestujúcim, ktorí idú do mesta na vyhliadkovú plavbu loďou alebo autobusom.

Prečo mesto bicyklov pristupuje k takémuto extrémnemu opatreniu? Odpoveď je – preplnenosť ulíc turistami. Amsterdam a jeho 867 000 stálych obyvateľov doslova sužujú nájazdy turistov, ročne ich sem pricestuje až 18 miliónov.

Okrem zvýšeného poplatku turistom Amsterdam prijal aj ďalšie opatrenia – úrady odstránili veľký nápis „iamsterdam“, pred ktorým sa zhlukovali turisti bažiaci po selfie fotografii a vyhlásili zákaz „neúctivých“ prehliadok v Štvrti červených lucerien.

Zároveň stanovili maximálny počet členov turistických skupín v historickom centre na 15 ľudí. Tieto nariadenia vojdú do platnosti 1. januára 2020.

Amsterdam poprel, že by zvýšením daní mal v pláne odradiť príjazd turistov, chce vraj len nastaviť princípy fungovania turizmu. Návštevníci majú viac prispieť udržiavaniu bezpečného a čistého mesta.

Travelpulse.com; Timesofindia.in­diatimes.com; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #turisti #Amsterdam