Ľubovnianske múzeum je v prvej trojke najlepších slovanských múzeí

Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni skončilo v prvej trojke najlepších slovanských múzeí. Spomedzi celkovo 113 prihlásených z trinástich krajín sa dostalo do užšieho výberu v rámci medzinárodného ocenenia Živa Award.

08.10.2019 12:45
Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni Foto:
Hrad v Starej Ľubovni. Ilustračné foto.
debata

Nominované bolo za ukážkovú starostlivosť a obnovu hradu Ľubovňa, sprístupnenie takzvaných otvorených depozitárov, udržiavanie kontaktov s potomkami po majiteľoch hradu a získanie vzácnych zbierkových predmetov z Francúzska, Poľska, Luxemburska, Španielska a Maďarska.

Cenu v Čiernej Hore napokon získalo Múzeum politických dejín v ruskom Petrohrade.

„Hoci sme nevyhrali, dostali sme sa do užšej trojky, aj keď sme spomedzi slovanských štátov tým menším, čo sa týka počtu obyvateľov, nie však pamiatok. Urobili sme kus dobrej práce, hrad je stále v rekonštrukcii, je to veľké povzbudenie a posun dopredu," uviedol riaditeľ múzea v Starej Ľubovni Dalibor Mikulík.

Stretnutie v Čiernej Hore podľa jeho slov otvorilo aj novú formu komunikácie s ďalšími múzeami a zároveň prinieslo možnosť porovnať fungovanie Ľubovnianskeho múzea s inými.

„Dozvedel som sa, ako obnovujú pamiatky iní, ako napríklad vybavujú sponzorov alebo mimorozpočtové finančné zdroje, ako sa tvoria nové expozície a podobne. Videl som, ako niekde inde opravujú hrady a pamiatky, a musím povedať, že na tom nie sme najhoršie, v Čiernej Hore je toho zničeného oveľa viac a chýbajú tam programy na obnovu, ako máme na Slovensku,“ zhodnotil.

Ocenenie pomenované po slovanskej bohyni Živa udeľujú od roku 2012. Pripravuje ho medzinárodná nadácia Fórum slovanských kultúr.

Ide o neziskovú organizáciu založenú v roku 2004 s cieľom rozvíjať kultúrne hodnoty, tradície a špecifiká v kultúrach krajín hovoriacich slovanskými jazykmi. Tentokrát sa udeľovanie cien uskutočnilo v Čiernej Hore.

Ľubovnianske múzeum zriadili v roku 1956 na hrade Ľubovňa zásluhou zberateľa a rezbára Andreja Čepiššáka. Vlani si ho pozrelo 196-tisíc platiacich návštevníkov, asi o dve stovky viac ako v roku 2017.

V rámci múzea je sprístupnený hrad a do 5. novembra aj skanzen pod ním, ponúka expozície histórie hradu, hradnej fortifikácie, kaplnky, renesančného paláca, pivovaru, liehovaru a tiež expozíciu venovanú princeznám de Bourbon.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubovnianske múzeum