Reštaurácia dávala ženám menu bez cien, vraj im to lichotí. Podnik dostal pokutu

Reštaurácia v peruánskej metropole Lima musí zaplatiť pokutu 210.000 sol (55 000 eur) za to, že ženám v sprievode mužov dáva jedálny lístok bez uvedených cien. Podnik argumentuje tým, že ženy si rady "užívajú romantický večer" a nerobia si starosti o to, čo ktorá položka stojí. Uviedla to agentúra AP.

26.10.2019 07:00
debata

Muži v luxusnej reštaurácii La Rosa Nautica dostávajú modrý jedálny lístok, kde sú aj ceny ponúkaných peruánskych pochutín. Ženám čašníci ponúknu menu zlaté, kde ceny za jednotlivé jedlá uvedené nie sú.

„Takéto veci sa môžu zdať neškodné, ale sú založené na šovinistickom poňatí sveta a iba umocňujú rozdiely medzi mužmi a ženami,“ uviedla Liliana Cerrónová z úradu pre slobodnú súťaž a ochranu duševného vlastníctva (Indecopi), ktorý pokutu podniku uložil.

Jedálničky bez cien „ženám lichotia, ak zvážime, že je pre ne veľmi príjemné užiť si romantický večer s partnerom, bez toho aby sa museli starať o cenu služieb,“ obhajovali zvyk majitelia La Rosa Nautica. Úrad Indecopi ale také zdôvodnenie odmietol a minulý týždeň rozhodol, že ženy aj muži majú právo byť o cenách informovaní rovnako.

Reštaurácia La Rosa Nautica, ktorú v metropole vyhľadávajú hlavne turisti a majetní Peruánci, okrem zaplatenia pokuty musí okamžite začať ponúkať ženám aj mužom rovnaký jedálny lístok, vyškoliť personál a vyvesiť jasné oznámenie, že netoleruje diskrimináciu.

Rozdielne jedálne lístky pre mužov a ženy ale nie sú ničím novým, poznamenáva AP. Prešli však už desiatky rokov odvtedy, čo celosvetovo preslávené reštaurácie podobné tej v Lime od podobných praktík upustili.

Z rovnakého dôvodu sa pred súdom v 80. rokoch ocitli majitelia preslávené L'Orangerie v Los Angeles, ktorí nakoniec súhlasili, že s jedálenskými lístkami len pre dámy prestanú.

debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácia #Peru #lima #menu