Viedeň sa už nebude snažiť lákať turistov. Na prvom mieste budú obyvatelia

Viedeň sa už nechce usilovať o to, aby každý rok stúpal počet nocí, ktoré turisti v meste strávia. Vyplýva to z novej stratégie na nasledujúcich päť rokov, ktorú predstavil starosta Michael Ludwig. Hlavným meradlom úspechu má byť do budúcna spokojnosť obyvateľov rakúskej metropoly.

26.10.2019 10:00
Viedeň, Rakúsko, Chrám sv. Karla Foto:
Viedeň, Chrám sv. Karla
debata

„Už nejdeme veľmi pátrať po odpovedi na otázku, čo môže urobiť mesto Viedeň pre turistov; treba otázku obrátiť a spýtať sa, čo môže cestovný ruch urobiť pre obyvateľov,“ povedal viedenský starosta.

Rakúske hlavné mesto chce podľa neho teraz pri investíciách do turistickej infraštruktúry dbať predovšetkým na potreby Viedenčanov.

Podľa riaditeľa viedenskej turistickej centrály Norberta Kettnera netrpí metropola kvôli masovému turizmu tak ako napríklad Benátky. Deväť z desiatich Viedenčanov má aj preto podľa neho k turizmu kladný vzťah. Zostať by pri tom malo aj v nasledujúcich piatich rokoch.

Cieľom novej stratégie je odľahčiť historickému centru a dostať návštevníkov aj do okrajových častí mesta. Radnica chce podporiť chce tiež to, aby turisti prichádzali predovšetkým vlakom.

Do roku 2025 by malo na staniciach svoju cestu za poznaním rakúskej metropoly začínať viac ľudí, než koľko ich do mesta príde osobným autom.

Dôkazom, že novú turistickú stratégiu myslí Viedeň vážne, bude podľa Kettnera to, že mesto v budúcom roku poruší tradíciu a nezúčastní sa na Medzinárodnej burze cestovného ruchu v Berlíne (ITB Berlin), jedného z najväčších veľtrhov v tejto oblasti na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #turizmus