Obrovský nacistický bunker sa premení na luxusný hotel so strešnou záhradou

Nie je žiadnou novinkou, že budovy menia svoje účely, noví majitelia ich prestavujú, modernizujú a dávajú im nový život. Keď však ide o bývalú nacistickú stavbu, prirodzene sa dvíha záujem verejnosti a objavujú sa aj nesúhlasné reakcie.

20.11.2019 07:00
debata

Vojenská veža Flak IV v Hamburgu z roku 1942, ktorá slúžila ako protilietadlový bunker, bola spolu so svojou „dvojičkou“ jednou z najväčších nacistických pevností, píše Businessinsider­.my

V časoch vlády Tretej ríše bolo v meste 1 051 bunkrov, čo bolo viac ako kdekoľvek inde, no väčšina nebola taká obrovská ako práve Flak. Dodnes sa ich zachovalo približne 650.

Obrovskú, 35 metrov vysokú pevnosť postavili robotníci v rámci nútených prác ako reakciu na spojenecké nálety, ktoré sa začali v roku 1940.

Po vojne našla stavba nové uplatnenie – sídlili tu nočné kluby a organizovali sa tu koncerty, ktoré vďaka 3,5 metra hrubým múrom nerušili svojou hlasitosťou okolie.

Svoje zázemie tu našli tiež umelci, ktorí na spodných poschodiach budú môcť ostať aj keď sa bunker zmení na hotel.

Bunker teraz získala spoločnosť NH Hotel Group, ktorá tu plánuje vytvoriť luxusný hotel s päťpodlažnou strešnou záhradou a chodníčkami, odkiaľ bude panoramatický výhľad na mesto. Na streche si svoje miesto nájde aj pamätné centrum pre obete nacistického režimu.

Hotel, ktorý sa má otvoriť v polovici roku 2021, bude mať 136 izieb, k dispozícii bude bar, kaviareň a reštaurácia.

Z tohto plánu však nie sú všetci nadšení. Miestna architektka Elinor Schües povedala stanici Deutschlandfun­kkultur radio, že budova by mala byť mementom sily a brutality nacionálneho socializmu a nemal by sa z nej robiť štýlový zelený hotel.

Dodala, že jej vlastný dedo ako 16-ročný musel bunker stavať a neskôr z neho strieľať na britské lietadlá.

Cnn.com, Thesun.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hotel #bunker #Hamburg #nacistický režim