Gondoliéri v Benátkach si obliekli skafandre a skočili do Veľkého kanála

Benátski gondoliéri vymenili na niekoľko hodín svoje typické modrobiele oblečenie a slamený klobúk za potápačský skafander, aby čiastočne napravili škody, ktoré spôsobili nezodpovední turisti či obyvatelia tohto mesta na lagúne.

09.11.2019 07:00
Benátky, kanál, Ponte de, most, Taliansko, gondoly Foto:
Benátky
debata

Zo dna hlavnej dopravnej tepny talianskych Benátok, takzvaného Veľkého kanála, vylovili okrem iného počítačový monitor, fén či dokonca kuchynskú rúru, informovala agentúra AFP.

„Robíme to zadarmo pre mesto, ktoré nám toľko dáva,“ povedal AFP jeden z gondolierov Lorenzo Brunello, jeden z účastníkov. „Je to úplne iný svet, našli sme tam predmety staré niekoľko rokov,“ dodal Brunello. Podľa neho sa na dne kanála našli napríklad kazetový prehrávač, staré rádiá či rôzne staré telefóny.

Od šiestej večer takmer do polnoci sa necelá desiatka mužov potápala neďaleko slávneho mosta Rialto v centre Benátok. „Chcel som urobiť aspoň niečo aj pre to, aby sme na tento problém upozornili,“ uviedol Alessandro Pulese, vodič vodného taxi, ktoré je jedným z dopravným prostriedkov v Benátkach.

Na akcii sa zúčastnila aj starostka Benátok Ermelinda Damianová. Gondolierov pochválila za „obdivuhodnú iniciatívu, ktorá ukazuje ich lásku k tomuto mestu“.

Čistenie Veľkého kanála v Benátkach, ktorých časť je zapísaná na svetovom zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, usporiadali gondoliéri tento rok už po šiesty raz. Pri predchádzajúcich akciách od februára vylovili podľa radnice 2,5 tony predmetov, vrátane práčky, bicykla alebo televízie.

„Je to miesto, kde každý deň pracujeme a kde často nachádzame plávať na hladine rôzny odpad,“ vysvetlili zrod iniciatívy jej autori Stefano Vio a Alessandro Zuffi. Ďalšiu podobnú akciu chystajú v Benátkach už za necelý mesiac a pokračovať v nich plánujú aj v budúcom roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #gondoly