Memento! Dvanásť miest, kde nájdete časti Berlínskeho múru

Berlínsky múr - symbol rozdelenia mesta, krajiny, aj celej Európy. 13. augusta 1961 rozsekol Berlín na východnú časť patriacu do východoeurópskeho, socialistického bloku a západnú časť patriacu do západoeurópskeho, demokratického bloku.

12.11.2019 07:00
debata

Mal výšku 3,6 metra a celkovú dĺžku 165 kilometrov – 45 kilometrov ako hranica medzi Západným a Východným Berlínom a 120 kilometrov medzi Západným Berlínom a Brandenburskom. Časom ho ľudia, najmä na západnej strane, pomaľovali rôznymi výjavmi, odkazmi a heslami.

Múr padol 9. novembra 1989, no mnohé časti sa uchovali a preniesli do rôznych častí sveta ako memento, čo sa môže stať, keď sa k moci dostanú „tí nesprávni“.

Podľa portálu The Guardian je dnes viac kusov v iných krajinách ako v samotnom Nemecku – od Južnej Afriky po Los Angeles. Tu je niekoľko zaujímavých miest, podľa Businessinsider­.my.

USA, Las Vegas

Trochu zvláštnym spôsobom sú uložené časti múru v nevadskom kasíne Main Street Casino. Inštalovali ich na mužské toalety za pisoáre. Pred močom ich chráni sklo a pozrieť sa na ne môžu prísť aj ženy.

Južná Kórea

V roku 2004 sa vedenie mesta Soul rozhodlo vytvoriť Berlínske námestie – sú na ňom tri kusy z Berlínskeho múru, dovezené pouličné lampy, lavičky aj stromy z Berlína. Námestie má byť symbolom nádeje na opätovné zjednotenie Severnej a Južnej Kórey.

Južná Afrika

Aj Kapské mesto má svoju časť. Nachádza sa pred katedrálou sv. Juraja a ako dar ju v 90. rokoch dostal bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela.

Vatikán

Pri návšteve Vatikánskych záhrad narazia návštevníci aj na časť Berlínskeho múru, ktorú malému štátu daroval v roku 1994 šéf firmy Ferrari Marco Piccinini. Segment vraj vydražil na aukcii o 4 roky skôr.

Jamajka

Časť Berlínskeho múru dostal od hlavného mesta Nemecka aj olympijský víťaz Usain Bolt po tom, čo v roku 2009 prekonal svetové rekordy na 100 a 200 metrov vo finále majstrovstiev sveta v atletike. Tento darček, na ktorom je namaľovaná podobizeň športovca, sa nachádza v múzeu v meste Kingston.

Guatemala

V rovnomennom meste vytvorili v spolupráci v nemeckým veľvyslanectvom námestie Plaza Berlin, na ktorom sa nachádzajú tri časti múru. Z miesta je krásny panoramatický výhľad na mesto.

Indonézia

Štyri segmenty Berlínskeho múru stoja aj v dielni indonézskeho sochára Teguha Ostenrika v indickom Depoku. Umelec priniesol tieto diely múru do Indonézie ešte v roku 1990.

Izrael

Časť múru sa dostala aj do izraelského Ein Hodu, umeleckej komunity asi 150 rodín, ktorá vznikla v roku 1953.

USA, New York

Spolková republika Nemecko darovala tri segmenty Berlínskeho múru ústrediu OSN v New Yorku.

Argentína

V roku 1991 priniesla argentínska tlačová spoločnosť Perfil Group 20 segmentov berlínskeho múru do Buenos Aires. Časti zbúraného múru sú tu ako symbol slobody uložené v hale za sklenenou tabuľou.

Belgicko

Originálna časť múru je umiestnená aj pri Európskom parlamente v Bruseli.

USA, Washington

Interaktívne múzeum spravodajstva a žurnalistiky vo Washingtone, D.C. – Newseum – vystavuje až 8 betónových častí Berlínskeho múru. Vedľa nich sa nachádza trojposchodová východonemecká strážna veža, ktorá stála neďaleko kontrolného bodu Checkpoint Charlie.

Wikipedia.org; Ibtimes.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlínsky múr