Čo je malé, to je milé. Najrozkošnejšie minimestečká čakajú na mininávštevu

Dobrého veľa nebýva a nie vždy musia milovníkov miest očariť len metropoly nabité atrakciami. Niekedy príde vhod príjemná prechádzka pár uličkami, ktoré majú svoju atmosféru a osobitého genia loci.

26.11.2019 07:00
debata

Od historických citadiel, cez prímorské strediská až po hornaté strminy – malé, no plné krásy. Ktoré minimestá stoja za návštevu?

Kotor, Čierna Hora

Ďalšie mesto zapísané na zozname UNESCO. V Kotore, ktorý sa rozkladá v malebnom hlbokom zálive Boka Kotorska, na úpätí horského masívu Lovćen, cítiť výrazný benátsky vplyv a jeho starodávne opevnenie dýcha históriou. Vďaka námornej minulosti je v meste veľká populácia potulných mačiek a na ich počesť je tu dokonca múzeum mačiek.

Kotor Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Kotor Kotor

Alberobello, Taliansko

Mestečko v talianskej Apúlii s 11 000 obyvateľmi je fotogenické od hlavy po päty, z jednej strany na druhú. Je známe najmä vďaka svojej unikátnej architektúre, ktorú tvoria úzke uličky a miestne kamenné domčeky trullo s kužeľovitými strechami. Figuruje na Zozname svetového dedičstva UNESCO a vôbec niet divu, že žije najmä z cestovného ruchu.

Alberobello. Foto: SHUTTERSTOCK
Taliansko Alberobello.

Parga, Grécko

V zátoke pod husto zalesnenými pahorkami, olivovými a pomarančovými sadmi leží mestečko s farebnými domami a krásnymi pieskovými plážami pri zafírovom mori. Tie Slováci zatiaľ príliš neobjavili, no pokojná atmosféra si už našla svojich obdivovateľov z celého sveta. V Parge je aj zrúcanina starovekej pevnosti a hrad Ali Pašu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Best Greece Pictures (@bestgreecepictures),

Hallstatt, Rakúsko

Nachádza sa pri jazere Hallstätter See a spoločne s pohorím Dachstein a krajinnou a historickou kultúrnou oblasťou Inneres Sallzkammergut patrí k Svetovému dedičstvu UNESCO. Je také čarovné, že kópiu si vytvorili aj nadšenci v Číne.

Panoramatický výhľad na Hallstatt Foto: Pravda, Jana Kollárová
Hallstatt Panoramatický výhľad na Hallstatt

Marsaxlokk, Malta

Na juhovýchodnom pobreží Malty nájdete rybársku dedinu s vynikajúcou morskou kuchyňou. Vďaka tomu, že sa vyhla moderným zásahom developerov, uchovala si tradičný vzhľad aj atmosféru. Tú cítiť na trhu, v uličkách aj v prístave, kde sa na vlnách hojdajú tradičné loďky luzzu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vivere a Malta (@vivere.a.malta),

Frigiliana, Španielsko

Nad slávnym pobrežím Costa del Sol sa na kopčeku vlnia ulice Frigiliany obklopenej bujným prírodným parkom plným turistických chodníkov. Po bielych stenách budov sa vinie vinič, vedľa rozváňa levanduľa a jazmín.

Colmar, Francúzsko

Kanálmi popretkávané ulice lemované farebnými domami s drevenými trámami v horskom štýle sa nachádza na severovýchodného Francúzska. „Malé Benátky“ pôsobia ako vystrihnuté z rozprávky a nazývajú sa aj hlavným mestom vína v Alsasku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Discover France (@super_france),

Göreme, Turecko

Turistické centrum Kappadokie sa preslávilo najmä skalnými útvarmi prezývanámi rozprávkové komíny. Súčasťou Národného parku Göreme je aj Múzeum pod holým nebom Göreme, ktoré tvoré množstvo svätýň, kresťanských kostolov aj kláštorov, skalných obydlí i podzemných miest vyhĺbených v mäkkom tufe. Na celú prírodnú nádheru je najlepší výhľad zhora, preto je tu obľúbenou atrakciou let teplovzdušným balónom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Cappadocia.Photo (@cappadociaphotoss),

Lagos, Portugalsko

Lagos v oblasti Algarve, v Cádizskom zálive, je zo severu obklopený pohorím Serra de Monchique, z juhu ho obmýva Atlantik. Je to mesto farieb: zlaté útesy, azúrová obloha, sýtozelené stromy, biele budovy a ikonické portugalské dlaždice azulejo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Fiona Topping (@topping.fiona),

Chefchaouen, Maroko

Modrá je dobrá, tu to platí dvojnásobne. Mestečko pod vysokými vrcholmi pohoria Rif je labyrintom spletitých uličiek, ktoré majú jedno spoločné – tyrkysový odtieň domov. Ten má historický význam: keď sa tu v 15. storočí usadili židovskí utečenci, pomaľovali budovy namodro, aby im pripomínali oblohu a odrážali veľkosť Boha.

Modrá perla – Chefchaouen. Foto: SHUTTERSTOCK
Chefchaouen, Maroko, modré mesto, modré steny Modrá perla – Chefchaouen.

Wikipedia.org; Wikipedia.org; Tripadvisor.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá