Najpesimistickejšia dedina je Puolanka. Jej dni sú zrátané, chýbajú ženy

Fínske mestečko Puolanka sa niekoľko rokov objavovalo v správach len z negatívnych dôvodov. Populácia "najodľahlejšej obce v najodľahlejšej fínskej provincii" klesla od 80. rokov minulého storočia na polovicu a zo súčasných 2600 obyvateľov je viac ako 37 percent starších ako 64 rokov.

30.11.2019 07:00
debata

Väčšina pracuje v službách či v poľnohospodárskom sektore a spoločenské vyžitie neponúka mestečko takmer žiadne.

Miestni obyvatelia sa však rozhodli, že nelichotivý obraz využijú vo svoj prospech. Začali sa propagovať ako najpesimistickejšia obec a jej meno pozná v súčasnosti vo Fínsku každý, píše spravodajský server BBC News.

Keď človek k Puolanke prichádza autom, vítajú ho veľké žlté značky stojace pri ceste. V zamračenom popoludňajšom čase vyzerajú veselo – kým si návštevník nevšimne, čo je na nich napísané. „Nestratili ste sa? Blížite sa k Puolanke,“ varuje jedna z nich. „Čoskoro prídete do Puolanky. Ešte máte čas sa vrátiť,“ hlása ďalšia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Yle Uutiset (@yleuutiset),

„Niektorí miestni by tie nápisy najradšej zničili,“ tvrdí 41-ročný Tommi Rajala, ktorý pôsobí ako výkonný riaditeľ Puolanského pesimistického združenia.

Faktom ale je, že Puolanka dokázala pesimizmus premeniť na svojráznu značku, takže teraz hostí pesimistický festival, letné muzikály, a dokonca prevádzkuje aj internetový obchod.

Videá zobrazujúce Puolanku v celej jej pesimistickej sláve zaznamenali na internete státisíce zhliadnutí. Starosta Harri Peltola hovorí, že keď sa iným Fínom zmieni o tom, odkiaľ pochádza, každý si vybaví pesimizmus.

Vo všedný deň popoludní je centrum Puolanky tiché. Šesťkrát týždenne chodí do obce autobus z väčšieho mesta Oulu, vzdialeného asi 130 kilometrov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sony | Alpha (@sonyalpha),

V Puolanke je niekoľko obchodov s potravinami, lekáreň, benzínová pumpa, kde sa miestni stretávajú na kávu a na kus reči, a jedna reštaurácia, kde je možné obedovať.

Podobne ako v mnohých ďalších rozvinutých krajinách klesá vo Fínsku pôrodnosť a populácia starne. Vyhliadky krajiny sú v tomto ohľade ešte horšie, ako u jej severských susedov.

Fínsky štatistický úrad uvádza, že počet obyvateľov Fínska bude od roku 2031 klesať, čo vyvoláva obavy v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti.

Podľa demografov na tento trend najviac doplácajú práve malé obce ako Puolanka, odkiaľ ľudia odchádzajú do väčších miest. To platí predovšetkým pre ženy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#puolanka#lunta#kausivalot#ihanaa#havetodothis

Príspevok, ktorý zdieľa Tiina Holappa (@titityy83),

Malý počet obyvateliek patrí k často spomínaným problémom Puolanky; vo vekovej skupine 20 až 29 rokov tvoria muži dvojtretinovú väčšinu.

V množstve videí, ktoré nakrúca miestne pesimistické združenie, vystupuje antihrdina Niko, ktorý sa neustále snaží uloviť v meste nejakú dievčinu.

V jednom z videí sa Niko, ktorého hrá 22-ročný Antti Ryynänen, rozhodne využiť obľúbenú zoznamovaciu aplikáciu Tinder. Ako jediný vhodný náprotivok sa mu ale ponúkne jeho matka. „Nie je to veľmi inteligentný humor. Celé to ale vzišlo z pocitu, že jediná žena, ktorú môžete v Puolanke stretnúť, je vaša vlastná matka,“ vysvetľuje Rajala.

Starosta Peltola napriek tomu nestráca nádej. Verí, že príroda, čistý vzduch a pokojné prostredie obklopujúce Puolanku niektorých ľudí osloví.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#hepoköngäs #puolanka #kainuu #hevompersie

Príspevok, ktorý zdieľa (@jussivastimo),

Miestne lesy sú plné húb a lesných plodov a neďaleko sa nachádza aj jeden z najvyšších fínskych vodopádov Hepoköngäs. V zime sa zasa môže oblasť pochváliť množstvom snehu.

Aj keď sa tu napríklad ľudia nechcú usadzovať natrvalo, mnohí sem chodia na chatu a cez prázdniny sa počet obyvateľov mestečka takmer zdvojnásobuje.

Šéf pesimistického združenia Rajala naproti tomu predpokladá, že dni Puolanky sú zrátané. „Ale pesimista nemôže byť nikdy sklamaný,“ podotýka Rajala, ktorý má teraz v pláne zriadiť v obci napríklad návštevnícke centrum venované pesimizmu pre turistov mieriacich cez Puolanku do Laponska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #pesimizmus