Vianoce na Bojnickom zámku budú voňavé a tradičné

Priestory Bojnického zámku sa začiatkom decembra zaplnia vôňou ihličia vianočných stromčekov. Stane sa tak v rámci príprav podujatia Vianoce na zámku, ktoré každoročne priláka do Bojníc množstvo návštevníkov.

20.11.2019 14:00
debata

Koncom roka, s príchodom zimného obdobia, sa naši predkovia začínali pripravovať na advent a Vianoce.

Ukončovali sa hospodárske práce, pripravovalo sa drevo na kúrenie, upratovali sa domácnosti aj medziľudské vzťahy, usporadúvali sa páračky a priadky. Vianoce sa zvykli tráviť v duchu tradícií a ľudových zvykov.

Príchod Vianoc sa spájal aj s mágiou svätej Barbory a svätej Lucie. Tesne pred sviatkami sa domácnosti rozvoňali korením a gazdiné začali piecť sladké oblátky a medovníky.

Časť tejto atmosféry sa návštevníkom pokúsi vďaka vianočným prehliadkam zámku sprostredkovať aj bojnické zámocké múzeu.

Oficiálne sa Vianoce na zámku začnú už na Mikuláša, kedy si detskí návštevníci budú môcť z prehliadky odniesť sladký mikulášsky balíček.

Sladké prekvapenie v podobe napolitánok a medovníkov bude pripravené aj pre ostatných detských návštevníkov až do samotných Vianoc.

K atmosfére tohtoročných Vianoc na zámku prispejú aj zdravotne a sociálne znevýhodnené deti, ktoré vyzdobia vybrané časti zámku vlastnoručne pripravenými obrazmi a dekoráciami.

Voňavé ihličie, vianočné dekorácie, slávnostne prestreté stoly, mihotavé svetlá sviec … to všetko čaká na návštevníkov v termíne od 6.12.2019 do 5.1.2020.

Zámok bude počas tohto obdobia otvorený denne okrem pondelkov a termínov 24.12.2019,25­.12.2019 a 1.1.2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #bojnický zámok