Štvrť Makoko neexistuje, a predsa tu žije 300 000 ľudí. Bude nová mapa ich skazou?

John Eromosele pláva v tradičnom drevenom člne a v smartphone sa pomocou GPS snaží vyhľadať kanál zvaný Zume. "Je to hlavná trieda Makoko, je normálne, že je tu zápcha," hovorí pobavene, zatiaľ čo je zablokovaný medzi desiatkami ďalších plavidiel v tomto obrovskom slume postavenom na vode.

15.12.2019 07:00
debata

Štvrť je skutočnou čiernou dierou priamo v srdci Lagosu, pulzujúcej ekonomickej metropoly Nigérie. Mimovládna organizácia Code for Africa si dala za úlohu zmapovať ju s pomocou miestnej mládeže a bezpilotných lietadiel.

Oficiálne totiž Makoko neexistuje. Jeho 300 000 obyvateľov (možno menej, možno viac) a ich provizórne chatrče vystavané v lagúne nemožno nájsť v žiadnom územnom pláne ani na mape.

„Väčšina ulíc nemá meno a domy nie sú očíslované. Občas nájdete aj 50 ľudí, ktorí používajú rovnaké číslo,“ vyhlásil Albert Jeje, jeden z tradičných šéfov Makoko, ktorý je na mieste jedinou autoritou. „Kto by sa staral o chudákov, ako sme my? Politici sa za nami nikdy neprídu pozrieť, hoci tu žijeme po stáročia,“ pokračuje starý muž.

Rovnako ako Lagos so svojimi 20 miliónmi obyvateľov sa táto stará rybárska dedina postavená na konci 19. storočia stále zväčšuje a ďalej odhryzáva z mora. Dala by sa nazvať „nigérijskými Benátkami“, podobností s romantickým talianskym mestom je tu však málo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#MakokoLagos via @awelagos

Príspevok, ktorý zdieľa Yawnaija Food n Travel (@yawnaija_foodntravel),

V Makokou je voda čierna a na jej hladine sa kopia odpadky. Vznáša sa tu dusivý zápach dieselových generátorov a rýb údených na ohni.

V tomto obrovskom, zdraviu škodlivom labyrinte nie je zavedená elektrina ani pitná voda. Nie je tu ani žiadna štátna škola, nemocnica, pošta, polícia či úrad.

Vďaka projektu juhoafrickej neziskovej organizácie Code for Africa bude odteraz na internete pre všetkých dostupná presná mapa štvrte s vyznačenými pamätihodnosťami.

„Je to nový nástroj, ktorý umožní medzinárodným organizáciám a miestnym úradom zasiahnuť a zlepšiť tu prístup k základným službám, napríklad k lekárskej starostlivosti a k ​​vode,“ povedal agentúre AFP Jacopo Ottaviani, vedúci projektu financovaného z veľkej časti grantom amerického Pulitzerovho centra.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#Makokolagos

Príspevok, ktorý zdieľa obafemi olaewe (@obafemi_lifex),

Na začiatku je potrebné vytvoriť 990 leteckých fotografií, ktoré sa s pomocou počítačových špecialistov zostavia do jedného veľkého obrázka.

Organizácia vybrala šesť dievčat z Makoko, ktoré vycvičila v pilotovaní dronov a v následnom zbieraní údajov a ich zaraďovaní na zoznam, aby mohla vzniknúť prvá verzia mapy. V priebehu projektu môže pridávať obsah aj zvyšok obyvateľov.

Dvadsaťštyriročná Abigail si zaznamenáva svojím telefónom súradnice na pylónoch stojacej továrne na spracovanie maniokov (miestny druh sladkých zemiakov – pozn. ČTK).

O kúsok neskôr je to zase mäsiarstvo, ktoré sa špecializuje na psie mäso. Tamto zase klinika tradičnej medicíny či záložne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Makoko is one of the largest slums in Africa and is a floating village made up of 100,000 people right in the middle of Lagos, Nigeria

Príspevok, ktorý zdieľa Jeff Sainlar (@jeffsainlar),

„Baví nás to robiť a naučíme sa aj veľa vecí,“ hovorí mladá dievčina. „Ľudia sú niekedy trochu podozrievaví, pýtajú sa, či sa to, čo robíme, nejako neobráti proti nim. Snažíme sa ich preto upokojiť,“ dodáva dievča.

Všetci si tu totiž stále pamätajú, čo sa stalo v roku 2012. „Ľudia sa jedného rána prebudili a mali na domoch vývesky, ktoré im prikazovali toto miesto opustiť,“ rozpráva miestny šéf Albert Jeje.

Štát Lagos sem s odvolaním sa na „ohrozenie životného prostredia“ vyslal policajtov a bagre, ktoré mali drevené chatrče zrovnať so zemou. Najmenej jeden človek zomrel, keď sa obyvatelia proti zásahu postavili. Tieto násilnosti, ktoré sa dostali do pozornosti médií, nakoniec donútili úrady od zámeru upustiť.

Makoko ale vie, že je v podmienke. Iné slumy v Lagose v posledných rokoch ustúpili novým obytným domom. S divokým rozvojom mesta je tu každý meter štvorcový predmetom krutých rozbrojov a povzbudzuje chuť stavať. A tí najchudobnejší sa musia odsúvať stále ďalej k okrajom tejto chápadlovitej metropoly.

Miestny šéf Albert Jeje dúfa, že mapa Makoko pomôže jej obyvateľom domôcť sa svojich práv na túto lagúnu. „Sme rybári. Pokiaľ nás odtiaľto vyženiete, tak zomrieme,“ povedal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miracle Oluwatosin Ukeje (MOU) (@official_ukeje),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Nigéria #lagos #slum