V 'malom Ríme' bude osem polnočných omší

Pnočnú svätú omšu v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave pri príležitosti slávnosti Narodenia Pána bude celebrovať trnavský arcibiskup Jána Orosch.

24.12.2019 14:30
protest robert bezak, cirkev Foto: ,
Trnava, Katedrála sv. Jána Krstiteľa
debata

Polnočné sväté omše v slovenskom „malom Ríme“ budú aj v ďalších siedmich kostoloch, vrátane Baziliky sv. Mikuláša či kostola v mestskej časti Modranka. Polnočné sväté omše súvisia s tradíciou, podľa ktorej sa Ježiš narodil v noci.

Arcibiskup Ján Orosch bude celebrovať v katedrále svätú omšu aj v stredu 25. decembra o 11:30 a v rovnakom čase aj vo štvrtok pri príležitosti slávnosti sv. Štefana, prvého mučeníka.

Katedrála sv. Jána Krstiteľa je najväčším chrámom v Trnave, ktorá je pre množstvo kostolov nazývaná aj Malý Rim alebo Slovenský Rím.

Reprezentatívny chrám jezuitskej Trnavskej univerzity nechal v rokoch 1629 – 1637 vybudovať arcibiskup jezuita Peter Pázmáň na mieste bývalého kostola dominikánov.

Kostol je katedrálnym chrámom Trnavskej arcidiecézy, v roku 2003 katedrálu navštívil aj pápež Jána Pavol II. Túto udalosť pripomína bronzová socha pred vstupom do kostola.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Polnočná omša