Hory či more? 11 čarovných miest, kde si kúpite (dovolenkový) dom za 1 euro

Zdá sa, že všetko dražie, ceny nehnuteľností na Slovensku trhajú rekordy a ich rast sa stále nezastavil. V obľúbenom Taliansku nastal však nový trend - domy sa tu predávajú za 1 euro. V čom je háčik?

03.01.2020 07:00
debata

Rok 2019 nás zásoboval viacerými správami o tom, že talianske dediny sa usilujú pritiahnuť nových obyvateľov, píše CNN.com.

Romantické, no starnúce mestečká, z ktorých sa mnohí mladí odsťahovali za lepšou prácou či rušnejším životom, sa však nevzdávajú.

Rozhodli sa do chátrajúcich domov pritiahnuť nový život, a tak ponúkajú nehnuteľnosti takmer zadarmo.

Ľudia, ktorí si chcú užívať „dolce vita“ a neboja sa námahy so zveľaďovaním domu, tak majú ideálnu príležitosť splniť si svoj sen a stať sa „Italiano vero“.

Ako prvá dedina, ktorá sa odhodlala na takýto plán, sa zviditeľnila juhotalianska slnečná Sambuca. Zanedlho sa písalo už aj o osadách v severných Alpách či na horúcej Sicílii. Záujemcovia o nový život tak majú na výber z bývania v majestátnych horách aj na skok od mora.

A nevšedný nápad mal aj odozvu. A azda ešte väčšiu, ako dediny čakali – starostov zaplavili tisíce žiadostí a internetové stránky mestečiek vypadávali pod nápormi klikov.

Ospalé domy sa budili od rušnej vravy záujemcov o prisťahovanie a zaprášené uličky obsadili reportéri z celého sveta, ktorí chceli zachytiť atmosféru tohto prerodu.

Napriek enormnému záujmu sú ešte stále v ponuke domy, ktoré čakajú na svojho nového majiteľa, CNN zhrnula talianske dediny, ktoré majú stále na predaj nehnuteľnosti túžiace po nových majiteľoch.

Väčšina podmienok, ktoré si talianski starostovia kladú, zahŕňa zloženie kaucie vo výške 2 000 až 5 000 eur a sľub, že „noví Taliani“ zrekonštruujú dom do troch rokov. Po dokončení prác a podpísaní kúpnej zmluvy sa záloha vráti.

Gangi

Sicílske hornaté mesto, ktoré leží neďaleko Palerma, bolo jedným z prvých, ktoré v roku 2011 predalo dom za 1 euro, a doteraz bolo v predaji najúspešnejšie – doposiaľ predalo 160 nehnuteľností. Staré centrum podľa starostu opäť žiari. Stále sa však nevyčerpala ponuka, v predaji ostáva ešte 15 domov.

Tamojšie domy, známe ako Pagliarole, majú typicky 2 podlažia a pochádzajú z 18. storočia. Všetky majú dva vchody, jeden smerom na kopec, druhý z kopca.

Gangi, ktoré má grécky pôvod, je vskutku malebné miesto a v hlasovaniach o najkrajšie dediny sa umiestňuje na popredných priečkach. Má aj duchovný rozmer – je to jedno z dvoch miest v Európe, kde vraj zjavil Duch Svätý.

Ollolai

Nachádza sa v divokej horskej oblasti Barbagia na stredomorskom ostrove Sardínia a leží v nedotknutej zóne, kde stále žijú starodávne poľnohospodárske tradície a vyrába sa tu vynikajúci syr.

Domy sú postavené zo šedej žuly, mestské hradby sú pokryté žiarivými nápismi. Domáci aj návštevníci sú očarení úžasným okolím a výhľadmi a tamojší čerstvý vzduch a žiaden smog má priam liečivú silu.

Mesto doteraz predalo 10 domov, jeden z nich premenil holandský pár na luxusný penzión.

Bivona

Toto mestečko je najnovším členom v klube dedín, ktoré ponúkajú domy za extrémne výhodných podmienok. Bivona leží v skalnatom

údolí, v srdci parku Sicani. Hrdí sa úrodnou pôdou a nedotknutou prírodou navôkol. Pestujú sa tu pomaranče aj broskyne, z domov v arabskom štýle rozvoniava exotická kuchyňa.

Voľné domy sa tu prideľujú po riadnom zvážení všetkých žiadostí, aktuálne čaká na nových majiteľov desiatka nehnuteľností, no táto ponuka sa zrejme ešte rozšíri.

Cammarata

Za týmto kamarátskym názvom sa skrýva dedina, ktorá má podľa CNN pravdepodobne tú najlepšiu možnú ponuku – domy sa tu ponúkajú úplne zadarmo a každý novorodenec navyše dostane štartovný kapitál do života vo výške 1000 eur.

Mestečko na Sicílii je známe ako „mesto s 1 000 balkónmi na východ“, pretože každý dom má krásny výhľad na ligotavé svitanie.

A zaujímavý bonus – Cammarata je známa dlhovekosťou svojich obyvateľov, čo sa pripisuje jej miernemu podnebiu a čerstvému vzduchu v prírodnej rezervácii Monte Cammarata.

Mestečko má v ponuke 12 voľných domov, zatiaľ sa predali iba dva.

Zungoli

Zungoli sa môže pochváliť znamenitou polohou v blízkosti Neapola a Amalfského pobrežia. Je to očarujúce bludisko jaskýň a kľukatých uličiek vrezaných do pieskovcového kop­ca.

Stredoveké mosty vedú k zhluku modrých, ružových, zelených a žltých obydlí a kupolovitých šľachtických sídiel, v ktorých žije asi tisícka obyvateľov.

Vo viacvrstvových byzantských jaskyniach, ktoré sa počas krížových výprav využívali ako sklady, sa dnes uchováva delikátny miestny syr. Okolie ponúka osviežujúce pešie túry po starých pastierskych cestách. A áno, je tu aj vynikajúce Wi-Fi pripojenie.

Doposiaľ sa tu predalo 30 domov, ďalšie prídu do ponuky v januári.

Borgomezzavalle

Mestečko je pokladom pre milovníkov hôr. Nájdete ho v alpskej časti Piemontu, na hraniciach so Švajčiarskom, a ponúka hneď tri bonusy – opustené domy za 1 euro, 1 000 eur za každého novorodenca a ďalších 2 000 eur každému, kto tu začne podnikať.

Dedina s 320 obyvateľmi je vkliesnená vo veľkom kaňone, no celodenný prísun slnečného svetla si zabezpečila veľmi dômyselne – na protiľahlý svah umiestnila obrovské zrkadlo, ktoré odráža lúče.

Medzi budovy, ktoré Borgomezzavalle núka za euro, patria rozpadajúce sa drevené a kamenné chaty, stodoly, stajne a bývalé farmárske a remeselnícke obydlia. Doposiaľ sa predalo 5 domov – kúpili ich najmä Taliani a mnísi.

Sambuca

Víťazom v úspešnosti ponuky je táto sicílska dedina, ktorá najprv ponúkala nehnuteľnosti za euro, no vzhľadom na enormný dopyt sa úrady rozhodli dražiť všetkých 16 ponúkaných domov. Najvyššia ponuka dosiahla čiastku 25 000 eur. (Za 1 euro odovzdali len jediný dom.)

Na rozdiel od iných miest, ktoré len sprostredkúvajú zmluvy medzi kupujúcimi a predávajúcimi, miestne úrady v Sambuce vlastnia všetky budovy, ktoré ostali opustené po zemetrasení v roku 1968, takže môžu ľahko prázdne nehnuteľnosti predať.

Nových majiteľov už našlo 80 domov a o kúpu nehnuteľností, pozemkov, viníc a olivových hájov je stále záujem.

Nulvi

Toto mestečko je snom milovníkov tepla, slnka a mora. Sardínska dedina leží blízko pláže s jemným pieskom. Nulvi má dve zaujímavosti – rozpadnutý chrám a posvätná kamenná studňa, pri ktorej kedysi pohanské kmene vykonávali obety bohom vody.

Zatiaľ sa tu predalo 9 nehnuteľností po jednom eure, ale čoskoro pribudnú na trh aj ďalšie.

Cantiano

Dedina leží na hranici krajov Umbria a Marche v strednom Taliansku. Vďaka jej strategickej polohe pozdĺž malebnej Via Flaminia, jednej z najstarších talianskych trás, ju starí Rimania premenili na vojenské osídlenie.

Doposiaľ sa tu predali dve vidiecke rozpadnuté bývalé farmy po jednom eure, ale v centre dediny je k dispozícii ešte niekoľko historických budov. Jednou z nich je nádherný palazzo, ktorý bude potrebovať obnovu v odhadovanej výške 120 000 eur.

Fabbriche di Vergemoli

Toto mesto tvoria roztrúsené usadlosti rozmiestnených v chránenom lese Apuanských Álp, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO a ktorý je posiaty izolovanými strašidelnými zrúcaninami opustených baníckych obydlí, dnes pokrytých sviežou vegetáciou.

Je to doslova džungľa s vyčnievajúcimi kamennými múrmi a zrútenými strechami. Do mnohých oblastí sa dá dostať len pešo.

Tí, ktorí sa sem presídlia, si môžu užiť nedotknuté potoky, starodávne kuriózne mosty a zvláštnu jaskyňu Grotta del Vento – alebo veternú jaskyňu -, kde nárazy vetra vyvolávajú strašidelné ozveny.

Pozitívom je, že keďže ide o málo rozvinutú oblasť, investori môžu dostať od EÚ refundáciu nákladov, ktoré do nehnuteľnosti vložia, až vo výške 60 %.

Od roku 2006 sa tu predalo 8 farmárskych domov, k dispozícii ich je teoreticky stovka. Záujemcov mesto eviduje z Číny, Ruska aj Brazílie. Problémom sú najmä dedičia, ktorí žijú najmä v USA a je ťažké ich vystopovať a kontaktovať.

Mussomeli

Toto sicílske mesto obklopené eukalyptami predalo už 125 domov za cenu 1 euro a v ponuke je ďalších 50. Na predaj sú tu aj ďalšie budovy, no v omnoho lepšom stave, a preto sa predávajú za vyššiu cenu.

Mussomeli sa môže pochváliť dychberúcou pevnosťou na vrchole skaly, ktorá vyzerá ako rozprávkový zámok. Úrodná zelená poľnohospodárska pôda navôkol je posiata starými sírnymi baňami, svätyňami, rímskymi nekropolami a stopami primitívnych osád.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #domy