V Ostrave môžete vliezť do vysokej pece aj plynojemu

Už ste sa niekedy ocitli v útrobách vysokej pece? Alebo vnútri obrovského plynojemu? Zažiť to môžete len na jedinom mieste v strednej Európe.

10.01.2020 07:00
Bolt tower, Ostrava, Dolní Vítkovice, vysoká pec Foto:
Pohľad na vysokú pec s nadstavbou Bolt tower v areáli Dolní Vítkovice (DOV).
debata (5)

Dolnovítkovický areál v centre Ostravy, kde sa 170 rokov ťažilo uhlie a vyrábalo surové železo, je dnes národnou kultúrnou pamiatkou, architektonicko-technickým unikátom a jedným z najnavštevo­vanejších miest v Českej republike.

Vo výškach sklenej nadstavby vysokej pece č. 1 Bolt tower sa vám spotia dlane a v útrobách jednej z najlepších stavieb sveta, multifunkčnej auly Gong, ktorá bola kedysi plynojemom, vám stiahne hrdlo!

Pred dvadsiatimi rokmi sa za tých 150 hektárov uprostred špinavého mesta Ostravčania hanbili. Dnes sa na Dolné Vítkovice (DOV) chodia pozerať ľudia z celého sveta, oficiálni hostia, architekti, turisti, deti aj dospelí. Takí, čo milujú svet techniky, tí, ktorí potrebujú adrenalín, ľudia z odvetvia priemyslu, ale aj umelci. Každý si tu nájde svoje.

Majestátne "železné mesto“, kde sa v rokoch 1828 až 1998 ťažilo uhlie a vyrábalo železo, je dnes ostravským klenotom, ktorý ročne pritiahne 1,6 milióna návštevníkov. Od roku 2002 sú Dolné Vítkovice národnou kultúrnou pamiatkou, industriálny areál, kde kedysi pracovalo 40-tisíc ľudí, sa zmenil na jedinečné vzdelávacie, spoločenské a kultúrne centrum, ktoré je otvorené každý deň.

Bolt tower pokrstil jamajský atlét Usain Bolt

Človek, ktorý má strach z výšok, môže mať na vonkajších lávkach Bolt tower (tower znamená po anglicky veža) trochu problém. Sprievodcovia na prehliadkovej trase po stopách výroby surového železa na to návštevníkov upozorňujú.

Bolt tower osobne pokrstil jamajský atlét Usain... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Bolt tower, Ostrava, Usain Bolt, podpis Bolt tower osobne pokrstil jamajský atlét Usain Bolt. Zdiaľky veža pripomína závitnicu, skrutku, čo sa po anglicky povie "bolt“.

Pretože od chvíle, keď sa so sprievodcom vyvezú vo väčšej skupine nahor tzv. skipovým výťahom do výšky cca 35 metrov, sa už s nimi z bezpečnostných dôvodov nemá kto vrátiť nadol.

Tento výťah v minulosti vyvážal do útrob vysokej pece železnú rudu, vápenec alebo koks. Nasleduje jazda vnútorným výťahom až na vrchol Bolt tower s unikátnym výhľadom.

Jedinečnú, viac ako dvadsaťmetrovú nadstavbu vysokej pece č. 1 nazvanú Bolt tower navrhol uznávaný architekt Jozef Pleskot. Ide vlastne o sklenený valec, ktorý akoby sedí na vysokej peci a okolo neho sa krútia kovové lávky spájajúce jednotlivé výškové úrovne.

Pevné jadro je, samozrejme, z ocele, je v ňom výťah, vnútorné točité schodisko a zázemie pre návštevníkov v podobe kaviarne s výhľadom a klubu. Zdiaľky to pripomína závitnicu, skrutku, čo sa po anglicky povie "bolt“.

Aj preto túto nadstavbu v roku 2015 pokrstil menovec, držiteľ svetových rekordov v bežeckých pretekoch, jamajský atlét Usain Bolt. O rok neskôr vežu dokonca navštívili aj jeho rodičia.

Káva s tonikom na ostravských Hradčanoch

Kaviareň na Bolt tower otvorená až do desiatej v noci je najvyššie položenou kaviarňou v Ostrave. Keď vyjdete na najvyššiu lávku "obrovského šróbu“, na pôvodne možno najšpinavšie mesto v bývalom Československu – Ostravu – hľadíte z výšky takmer 80 metrov.

Dnes v rieke Ostravica plávajú ryby a Ostrava má v prepočte najviac štvorcových metrov zelene na obyvateľa. Do ekológie sa tu investovali obrovské peniaze.

"Viete, ako to tu domáci volajú? Ostravské Hradčany,“ vysvetľuje sprievodkyňa po okruhu Hana Plachá. Pri káve s tonikom, čo je tunajšia "výšková špecialita“, espresso tonic za 79 Kč, si môžete v závetrí kaviarne vypočuť rozprávanie o tom, ako tento areál založil olomoucký arcibiskup, neskôr ho spravovala cirkev, potom rodina Rotschildovcov, aj v podielovom spoluvlastníctve s inými židovskými rodinami, až kým z neho počas II. svetovej vojny nevznikli závody Hermana Göringa a následne štátny podnik. V roku 1998 bola výroba ukončená a areál začal pustnúť.

Na začiatku výroby železa boli Vítkovice malá dedinka. O dvesto rokov neskôr sa však továreň ocitla uprostred mesta. Nákladné vagóny jazdili doslova cez vítkovické centrum. Bolo tu strategické miesto, všetky suroviny mali nablízku.

Uhlie sa tu vyťažilo, spracovalo sa na koks, ten sa použil na výrobu železa vo vysokej peci. Vysokých pecí bolo šesť, ale v prevádzke nikdy neboli všetky naraz. Bolt tower je postavená na čísle 1.

Tieto štyri nádrže slúžili ako ohrievače... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Ostrava, Dolní Vítkovice, Vítkovice, ohrievače vzduchu Tieto štyri nádrže slúžili ako ohrievače vzduchu, ktorý sa fúka do vysokej pece a podporuje horenie.

Dymiaca halda Ema i Nová Fukušima

Dnes uvidíte z jednej z lávok na Bolt tower v diaľke zalesnenú haldu Ema, ktorú tvoria milióny ton vyťaženej hlušiny. Halda stále pracuje, preto nad ňou vyvierajú obláčiky plynov. Vďaka teplu, ktoré sa v halde vytvára, tu rastie teplomilná flóra.

Na severnej strane je hustý les, na južnej panuje subtropická klíma, kde sa ani v zimných mesiacoch nevyskytuje sneh. Halda Ema je druhým najvyšším miestom Ostravy!

Sprievodcovia vám v diaľke ukážu aj nákupné centrum Nová Karolina, ktorému Ostravčania hovoria "Nová Fukušima“. Dôvod je ten, že znečistenú zeminu odtiaľ vyviezli, prečistili a priviezli zas naspäť, takže celé to miesto bolo doslova "znovuzrodené“.

Keď primŕza a šmýka sa, na vonkajšie lávky Bolt tower sa nechodí. Keďže pod nohami máte vlastne mriežku, nedá sa posypať soľou a hrozí, že návštevníci by sa na zľadovatenom kove pošmykli.

Je povinnosťou v lete aj v zime mať "na vysokopecnom okruhu“ so sprievodcom na hlave prilbu. Občas máte pocit, že vám väčšmi zavadzia, ako chráni, najmä deťom dosť často pri predklone padá na zem.

Z tohto dôvodu nie je veľmi vhodné vykláňať sa ponad zábradlie lávky. "Už sa stalo, že nadol letela prilba s nápisom Pospíšil, ale chlap v nej nebol,“ smeje sa sprievodkyňa Hana Plachá. "Buďte radi, že tú prilbu máte, predstavte si, že na rošte nad vami stojí niekto, komu práve nie je dobre!“

Na "ostravské Hradčany“ sa chodia pozerať železiari z celej Európy a všetci sú uveličení tým, že tu môžu nielen vyjsť na vysokú pec, ale aj pozrieť sa dovnútra! Aj v takom Nemecku majú "priemyselné skanzeny“, ale dovnútra vysokej pece sa možno ísť pozrieť na jedinom mieste v strednej Európe – práve tu!

Pivo "fasovali“ v práci zadarmo

Jedna vysoká pec v železiarňach mala kapacitu 750 kubických metrov, každé tri hodiny bol tzv. odpich. Do pece putovala železná ruda a pridával sa vápenec, ktorý na seba viaže nečistoty. Vznikalo tak surové železo, ale aj odpad nazývaný struska.

Takisto sa musel dovnútra vháňať vzduch, inak by to vnútri nehorelo. Odpich sa robil v spodnej časti vysokej pece, na tzv. odpichovej plošine. Znamenalo to, že do plášťa vysokej pece sa vždy znova navŕtala diera, ktorá sa neskôr "zalepila“.

Cez tento odpichový otvor vytieklo približne 120 ton surového železa rovno do nachystaného vagóna nazývaného "veronika“. Vnútri pece vystúpala teplota na dvetisíc stupňov Celzia, teplota v okolí pece dosahovala 60 – 80 stupňov Celzia.

"Počas jednej prehliadky sa nejaká pani posťažovala, vraj prečo tu netečie nejaké železo aj pre návštevníkov, vraj by to bolo viac interaktívne,“ smeje sa Hana Plachá. "Tak som si v duchu povedala, že asi som počas prehliadky niekde urobila chybu!“

Robotníci v oblekoch z azbestu, neskôr z menej škodlivého hliníka dostávali v rámci zmeny šesťstupňové pivá, pretože v tomto prostredí veľmi rýchlo dochádzalo k dehydratácii organizmu. Na nohách mali obuv s hrubou drevenou podrážkou, pretože tá vedie horúčavu smerom von, čo istý čas chráni pred popálením chodidla. V prevádzke boli nepretržite tri zmeny a v jednej 8 – 12 ľudí.

Odraz Bolt tower na budove Veľký svet techniky. Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
Bolt tower, Dolní Vítkovice, Ostrava, Veľký svet techniky Odraz Bolt tower na budove Veľký svet techniky.

Nevybuchnutá bomba v plynojeme

Zaujímavý príbeh sa viaže ku ďalšej budove Dolnovítkovického areálu. Ide o budovu Gongu, ktorá vznikla z prázdneho plynojemu. Vo veľkorysom multifunkčnom priestore je dnes jedna z najmodernejších kongresových sál v ČR. Predtým sa tam vošlo 50-tisíc kubíkov plynu, dnes sa do Gongu zmestí dvetisíc návštevníkov.

Celý pohyblivý 900-tonový zvon bývalého plynojemu bolo potrebné po milimetroch zodvihnúť o 1492 centimetrov – to bol rozhodujúci krok, vďaka ktorému "oceľové srdce“ Dolných Vítkovic opäť ožilo.

V roku 2013 Gong získal titul Stavba roka ČR a dostal sa medzi 10 najlepších stavieb sveta na EXPO v Mníchove!

Mimochodom, plynojem vybudovali v rokoch 1922 – 1924. Až do roku 1945 slúžil bez závažnejších porúch, hoci sa už začal nakláňať pre poddolované podložie.

Na konci druhej svetovej vojny ho zasiahla letecká bomba, ktorá nevybuchla, ale ležala na dne plynojemu až do roku 1970, pričom plynojem normálne fungoval (až do roku 1998).

Túto bombu vážiacu 120 kg sa podarilo vytiahnuť v rámci opravy plynojemu, ktorý už bol v havarijnom stave. Stalo sa tak vo februári 1970 – najprv ju dvaja pyrotechnici museli deaktivovať.

Z plynojemu ju vyniesli na zdravotníckych nosidlách, na akých sa prenášajú zranení. Iba bombu, pyrotechnikov, našťastie, nie. Gong je však skutočne "architektonická bomba“!

Keď v roku 2007 vošiel architekt Josef Pleskot do areálu Dolných Vítkovíc a dostal požiadavku, že "keby ho niečo s týmto tu napadlo urobiť“, iba pokrčil plecami. A z toho neistého "neviem“ vzišlo toto…

Areál DOV (Dolní Vítkovice)

  • areál bývalých Vítkovických železiarní v centre Ostravy, z ktorého je dnes unikátny kultúrno-priemyselný park
  • jedno z najnavštevo­vanejších miest v ČR s viac ako 1,6 milióna návštevníkov
  • expozície vo Veľkom a Malom svete techniky lákajú ku výuke matematiky, fyziky či biológie hravou formou
  • na vysokej peci č. 1 je postavená Bolt tower s najvyššie položenou kaviarňou v Ostrave
  • môžete vstúpiť dovnútra vysokej pece č. 1
  • z obrovského plynojemu vznikla multifunkčná hala Gong, kde sa konajú konferencie i koncerty, je tu múzeum
  • od roku 2002 je DOV národnou kultúrnou pamiatkou
  • sídli tu aj klub Heligonka speváka Jaromíra Nohavicu
  • viac na www.dolnivitkovice.cz

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ostrava #Vítkovice #Dolné Vítkovice #plynojem #vysoká pec