Lučenec pripravuje cyklotrasy do Haliče a Vidinej za takmer 1,3 milióna

Lučenecká samospráva pripravila projekt cyklotrasy z Lučenca smerom do obcí Halič a Vidiná za 1 276 784,86 eura. Ako uviedla vedúca kancelárie primátorky Lučenca Mária Bérešová, mesto získalo na realizáciu nenávratný príspevok z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 1 212 945,62 eura, pričom spolufinancovanie mesta je vo výške 5 % a predstavuj sumu 63 839,24 eur. Príspevok je určený na vybudovanie samotnej cyklotrasy, medzi oprávnenými nákladmi nie je zahrnutá infraštruktúra navyše.

31.01.2020 14:15
debata

Navrhovaná cyklocesta smer Halič a smer Vidiná je súčasťou plánovaných cyklistických trás na území novohradského regiónu. Je navrhnutá tak, že bude plniť hlavne dopravnú a doplnkovo aj rekreačnú funkciu pre miestnych obyvateľov a pre návštevníkov regiónu.

Cyklistická cestička v Lučenci spojí obytné územie a priľahlé inštitúcie, a zabezpečí sprístupnenie nákupných a občianskych stredísk.

Navrhnutá cyklistická cestička je svojou funkčnosťou orientovaná na cyklistickú dopravu do zamestnania ale aj na rozvoj rekreačných a pohybových aktivít.

Začiatok cyklotrasy do Haliče je na železničnej a autobusovej stanici v Lučenci. Realizovaný úsek končí v obci Halič pri miestnej čističke odpadových vôd na začiatku obce. „Má dĺžku 5 451,95 metrov, pričom prepojí významné kultúrne a historické miesta v riešenom území,“ doplnila vedúca kancelárie primátorky.

Cyklistická cestička smer Halič začína na železničnej stanici v Lučenci, bude čiastočne vedená spoločne s automobilovou dopravou a bude ukončená na hranici katastra Lučenec-Vidiná.

„Na železničnej stanici je plánované východiskové stanovište, kde plánujeme stanovište bikesharingu, zastrešený infostánok s informáciami o všetkých cyklotrasách v meste a okolí, dobíjačku mobilných telefónov. Je predpoklad na dve ďalšie stanovištia v trase železničná stanica Tomášovce, ale presné umiestnenie bude výsledkom rokovania s vlastníkmi pozemkov,“ objasnila Béerešová s tým, že dĺžka trasy je 1 812,85 metra.

V súčasnosti prebieha proces zabezpečovania dodávateľa verejného obstarávania na výber dodávateľa stavby. „Realizácia stavby začne po ukončení procesu verejného obstarávania na dodávateľa stavby,“ dodala vedúca.

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #cyklotrasa