Kde jedni skončili, iní prekvitajú: 10 miest, ktoré vyrástli na ruinách predkov

Náš svet je posiaty ostatkami minulých civilizácií, ktoré sú buď navždy pochované pod povrchom, alebo ich čiastočne archeológovia odkryli. Mnohé artefakty sa však na svetlo už ani nemajú šancu dostať, lebo na nich vyrástli obrovské moderné budovy, rušné ulice a veľké betónové plochy. Tu sú mestá, ktoré vyrástli na starobylých rozvalinách.

05.03.2020 07:00
debata (1)

Jeruzalem

Jedno z najstarších miest na svete, má dlhú, búrlivú minulosť – bol zničený a prestavaný, dobytý a znova dobytý, obkľúčený a napadnutý… A napriek tomu sa mu darí a v súčasnosti je domovom takmer jedného milióna ľudí. V posledných rokoch tu objavili zrúcaniny starobylých múrov a ďalšie predmety staré 7 000 rokov.

Londýn

Počas Rímskej ríše za vlády cisára Claudiusa stálo na mieste dnešného Londýna malé opevnené osídlenie založené v roku 47 nášho letopočtu a volalo som Londinium. Sídlo sa neskôr zbúralo a prestavalo na rímske mesto a pod rímskou nadvládou ostalo takmer 400 rokov. Dnes tu možno vidieť ostatky starovekých rímskych kúpeľov, amfiteáter, chrám.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Overlooking modern London #londiniumnoveau

Príspevok, ktorý zdieľa Londinium (@londinium.noveau),

Budapešť

Hlavné mesto Maďarska bolo kedysi 15-tisícovým rímskym mestom Aquincum – od 1. storočia po Kristovi až po 5. storočie po Kristovi. Aquincum sa nachádzalo v dnešnej najstaršej časti mesta Buda, zvanej Óbuda. Medzi zrúcaniny starovekého mesta, ktoré história vydala, patrí amfiteáter, mozaikové podlahy, náhrobné kamene a sochy.

Rím

Večné mesto nie je v tomto zozname žiadnym prekvapením. Hovorí sa, že kdekoľvek tu zaryjete rýľom do zeme, natrafíte na nejakú starovekú črepinu. Rím je postavený na mohutnom archeologickom nálezisku, na kedysi úspešných a prosperujúcich mestách. Vďaka snahe archeológov dnešní ľudia môžu zostúpiť do takzvaného Podzemného Ríma a poprechádzať sa v minulosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Off the beaten track in Rome

Príspevok, ktorý zdieľa Luigi Calisi (@luigicalisi_official),

Barcelona

Mesto vzniklo ako rímska kolónia s názvom Barcino, ktorú založil cisár Augustus. Najstaršou zrúcaninou, ktorú tu dnes môžete vidieť, sú 2000-ročné korintské stĺpy chrámu v Gotickej štvrti, v ktorej sa nachádzalo starobylé mesto.

Lisabon

Jedno z najstarších miest v západnej Európe bolo osídlené najprv Keltmi, potom Feničanmi, Rimanmi a nakoniec Maurami, až kým v roku 1147 nezískal nad mestom vplyv prvý portugalský kráľ Afonso Henriques I. Aj keď zemetrasenie v roku 1755 zničilo mnoho pamiatok starobylej minulosti mesta, stále môžete navštíviť – Castelo de São Jorge, na vrchole najvyššieho kopca, ktorý poskytuje nádherný výhľad na mesto, a zrúcaniny gotického kostola Santa Maria do Carmo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Lisbona #lisbona #lisboa #santamariadocarmo #cieloterso #lisbonlovers #picoflisboa #scorciportoghesi @stefanogipponi

Príspevok, ktorý zdieľa stefanogipponi (@stefanogipponi),

Paríž

Mesto svetiel bolo v skutočnosti kedysi Lutetiou a zvyšky jeho rímskeho amfiteátra sa stále nachádzajú v Latinskej štvrti. Arènes de Lutèce, postavený v prvom storočí, mal kapacitu 17 000 divákov.

Verona

Verona nie je iba bájnym domovom Rómea a Júlie. Kedysi tu stálo rímske mesto, ktoré vzniklo v prvom storočí: Najcennejšou pamiatkou, ktorá je zapísaná aj na zozname svetového dedičstva UNESCO, je amfiteáter – tretí najväčší v rímskom svete.

Atény

Atény sú slávnym starobylým mestom s ikonickou Akropolou. Ľudské osídlenie v gréckom meste sa objavilo medzi rokmi 7 000 až 5 000 pred naším letopočtom. Príbeh mesta začala písať malá mykénska komunita, neskôr, keď začalo prekvitať, stelesňovalo to najlepšie z gréckych cností. Mesto nebolo nikdy zničené a dodnes tu možno vidieť veľké množstvo významných starovekých miest.

Alexandria

Egyptské mesto, ktoré založil Alexander Veľký pred viac ako 2 000 rokmi, je v súčasnosti domovom viac ako piatich miliónov obyvateľov. Pod jeho dnešným rušným povrchom sú pozostatky z dávnej minulosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa This is Egypt (@this.is.egypt),

Bbc.com; List25.com; Cnn.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rímska ríša