Na marihuanu nám nesiahajte. Mesto na kanáloch turistov s trávou nechce vidieť

Starostka Amsterdamu Femke Halsema sa snaží získať podporu pre svoj návrh obmedziť vo štvrti červených lucerien predaj kanabisu návštevníkom. Z výskumu vyplýva, že až tretina zahraničných turistov by znova mesto zrejme nenavštívila, keby im zakázalo kúpu konope v známych coffee shopoch.

10.03.2020 07:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#weekendtrip#holland#amsterdam#amsterdamcoffeeshop#amsterdamcanals#amsterdamweed#weekendvibes

Príspevok, ktorý zdieľa Toinou (@antoinebsst),

Halsema má v úmysle znížiť počet obchodov, ktoré predávajú kanabis, a tiež zistiť, ako môže mesto znížiť príťažlivosť užívania drog pre turistov, píše Theguardian.com.

Centrum Amsterdamu je v posledných rokoch také zavalené turistami, že seba a svoje atrakcie už vôbec nepropaguje a nesnaží sa prilákať turistov. Do mesta, v ktorom žije 1,1 milióna obyvateľov, ročne pricestuje až 17 miliónov návštevníkov, uvádza Dutchnews.nl.

Mnoho z nich láka do Holandska gedoogbeleid, teda tolerancia kanabisu, a väčšina priznáva, že práve možnosť kúpiť si drogu legálne zohrala úlohu pri ich výbere cestovnej destinácie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ℳartina Belley (@emmebelley),

Z prieskumu štatistického úradu vyplýva, že 34 % všetkých turistov, ktorí navštívia oblasť Singel, v ktorej sa nachádza aj známa štvrť červených lucerien, by do Amsterdamu zavítali menej krát, ak by si návštevníci nesmeli kupovať v coffee shopoch marihuanu, a 11 % z opýtaných priznalo, že by sa sem za takýchto podmienok už nikdy nevrátilo.

Medzi respondentmi všetkých národností 40 % uviedlo, že ak by sa takýto zákaz presadil, počas svojej návštevy by už na hašiš alebo marihuanu nepomysleli. Jeden z piatich (22 %) opýtaných uviedol, že by požiadal o kúpu niekoho z domácich a 18 % respondentov uviedlo, že by si našli iný spôsob ako si drogu zaobstarať.

Výklady so ženami

Ďalším „lákadlom“ Amsterdamu sú výklady so sporo odetými ženami. Odhliadnuc od témy marihuany radnica nedávno vyhlásila, že od 1. apríla budú skupinové prehliadky štvrte červených lucerien zakázané a na prehliadky so sprievodcom v iných častiach centra mesta bude potrebné povolenie.

V súčasnosti prejde štvrťou červených lucerien asi 115 skupinových prehliadok denne. Viac než polovici obyvateľov, ktorí žijú v centre, takýto cestovný ruch prekáža a sexuálne pracovníčky sa sťažujú na neúctivé správania turistov a ich fotenie bez povolenia.

Canex.co.uk; Drugsinc.eu; Dailymail.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #marihuana #Amsterdam #kanabis #štvrť červených lucerien