Ako to vyzerá v meste duchov Тägu? Koronavírus sa šíri okolo sekty

Juhokórejské mesto Тägu čelí kríze po tom, čo na takmer 40 stúpol počet nakazených novým koronavírusom, ktorí sú spojení s kontroverzným náboženským kultom. Informoval o tom spravodajský server The Guardian.

01.03.2020 07:00
debata (1)

V Južnej Kórei zatiaľ bolo zaznamenaných 82 nakazených, z toho 38 v Тägu. Z novopotvrdených 31 prípadov nákazy je väčšina sústredená okolo miestnej pobočky Ježišovej cirkvi Sinčchondži. Toto náboženské hnutie sa inšpiruje kresťanstvom, hoci sa od jeho učenia zásadne odchyľuje, a považuje sa za sektu. Celosvetovo sa k nemu hlási až 200 000 členov a pôsobí aj v susednom Česku.

Тägu, ktoré má 2,5 milióna obyvateľov a leží dve hodiny cesty južne od Soulu, sa po oznámení nových prípadov nákazy zmenilo na mesto duchov. „Ocitli sme sa v bezprecedentnej kríze,“ povedal novinárom starosta Тägu Kwon Jong-čin.

Podľa tlačovej agentúry Jonhap nariadila radnica uzavretie všetkých škôlok a verejných knižníc a školy zvažujú, že posunú začiatok jarného semestra, ktorý mal pôvodne začať v prvých marcových dňoch.

Nákupné strediská a kiná sú prázdne a inokedy rušné centrum mesta je tiché. Koncert, na ktorom mali 8. marca vystúpiť hviezdy K-popu, sa odložil.

Vojakom, ktorí majú posádku v Тägu, ministerstvo obrany zakázalo opúšťať kasárne a prijímať návštevy. Americká armáda zaviedla podobné obmedzenia na vojenskej základni v Тägu, kde sú tisíce vojakov, ich rodinných príslušníkov a civilných zamestnancov.

„Super-prenášačom“ nového koronavírusu sa podľa juhokórejského strediska pre kontrolu chorôb stala 61-ročný žena, ktorá je spojená s takmer polovicou z 82 prípadov nákazy v krajine.

Táto pravidelná návštevníčka bohoslužieb v kostole Ježišovej cirkvi Sinčchondži dostala 10. februára horúčku, ale údajne dvakrát odmietla testovanie na koronavírus s odôvodnením, že nebola v poslednej dobe v zahraničí, napísal The Guardian. Navštívila najmenej štyri bohoslužby, kým u nej infekciu diagnostikovali.

Nákaza sa zatiaľ potvrdila u 37 ďalších členov cirkvi Sinčchondži. Podľa mestskej správy Тägu je v meste 1001 jej členov. Úrady všetkých vyzvali, aby sa uzavreli do domácej karantény; 90 osôb už vykazuje symptómy nákazy.

Starosta vo vyhlásení uviedol, že všetci, ktorí majú príznaky choroby, budú testovaní tak skoro, ako to bude možné. „Máme v pláne otestovať všetkých veriacich tejto cirkvi a vyzvali sme ich, aby zostali doma a držali sa bokom od svojich rodín,“ dodal starosta.

Cirkev Sinčchondži nedávno oznámila, že uzavrela každé zariadenie v krajine a vyjadrila ľútosť, že sa nákaza rozšírila prostredníctvom jednej z jej veriacich.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #sekta #koronavírus