Zabudnutý strašidelný svet: 7 miest duchov, ktoré majú za sebou podivné príbehy

Všade po svete nájdete menšie či väčšie mestá, ktoré zívajú prázdnotou. V tichých uliciach, vyprázdnených domoch a pustých parkoch cítiť závan apokalypsy. Ich príbehy sú rôzne - jedno opustili ľudia kvôli prírodnej katastrofe či konfliktu, v inom sa ani nestihli zabývať a bolo postavené v rámci "centrálneho plánovania".

17.05.2020 07:00
debata

Najväčšími mestami duchov sú čínske Ordos Kangbaši a Aškabat v Turkménsku. Zimomriavky naskočia aj pri návšteve Černobyľu, opusteného po havárii v jadrovej elektrárni, či strediska pri meste Varosha na Cypre, ktoré sa stalo obeťou konfliktu. Stoja ako tiché memento minulých udalostí, ktoré ich uväznili v čase. Píše o tom Insider.com.

Ordos Kangbaši

Toto čínske „sídlo“ je najväčším mestom duchov na svete. Postavili ho ako moderné mesto s najmodernejšou architektúrou, veľkými štadiónmi a nádhernými verejnými priestormi. Vyrástlo za necelých 10 rokov, ale ľudí prilákať nedokázalo.

Plánované bolo pre 300 000 obyvateľov, no prisťahovalo sa ich sem len 70 000 a aj z nich mnoho časom nakoniec odišlo. Mesto sa prestalo rozvíjať a zbankrotovalo.

Dnes je z veľkej časti prázdne, väčšinu budov nik neobýva, ani v nich nepracuje.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#nowdays #ruin #ruins #kangbashi #ghost #city #ghostcity #china #building

Príspevok, ktorý zdieľa Time has a way of taking time (@nowdays_ruins),

Aškabat

Turkménske mesto je známe svojimi mramorovými budovami. Prezident krajiny Saparmyrat Ataýewiç Nyýazow – známy ako Türkmenbaşy -, ktorý vládol krajine, ktorá bola súčasťou Sovietskeho zväzu, do roku 2006, sa rozhodol vybudovať mesto Ašchabad ako symbol zlatej éry.

Dal postaviť budovy, ktoré prekonali rekordy. Aškabat sa napríklad stal mestom s najmramorovejšími budovami na svete. Na rozlohe 4,5 milióna metrov štvorcových sa nachádza 543 budov postavených z tohto luxusného materiálu. Ašchabad má tiež najväčšie ruské koleso na svete.

V súčasnosti je mesto z veľkej časti prázdne a aj samotné Turkménsko zažíva všetko len nie zlaté časy, je totiž kvôli svojej izolácii jednou z najmenej navštevovaných krajín na svete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#asgabat #aşgabat #ashgabat #ashgabatcity #ashgabat2017 #ashgabat2019 @ashabat_magazin @from_ashgabat @ashgabat_city2020

Príspevok, ktorý zdieľa Ashgabat_Cos (@ashgabat_cos),

Craco

Talianske opustené mesto sa zapáčilo mnohým filmovým štábom – objavilo sa v snímke Umučenie Krista či v bondovke Quantum of Solace – a dnes je jedným z populárnych turistických cieľov.

Jeho história siaha až do roku 1060. Počas svojej existencie bolo svedkom mnohých konfliktov medzi panovníkmi, armádami a politickými ideológiami.

V roku 1963 muselo posledných 1 800 obyvateľov opustiť Craco pre svoju vlastnú bezpečnosť a podľa historických prameňov sa presťahovali do Craco Peschiera, nového mesta v dolnej časti údolia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BESTBASILICATAPICS (@bestbasilicatapics),

Oradour-sur-Glane

Táto francúzska poľnohospodárska dedina má takmer strašidelnú minulosť. Nachádza sa v oblasti, ktorá bola počas druhej svetovej vojny okupovaná Nemeckom.

10. júna 1944 dedinu zničila nacistická organizácia SS. Vojaci zabili 642 jednotlivcov a nažive ich zostalo len málo.

Po vojne sa obec stala symbolom nemeckých zločinov proti civilistom a vyhlásili ju za pamätník a múzeum. Zostáva zachovaná v zničenom stave a každý rok 10. júna sa tu pri príležitosti výročia masakru koná spomienkový obrad.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

La masacre de Oradour-Sur-Glane. 10/06/1944 #OradourSurGlane #France #Francia #Historia #History #IIWW #2aGuerraMundial

Príspevok, ktorý zdieľa @ agustinmsk,

Ostrov Hašima

Japonský ostrov hostil kedysi rušnú komunitu. Dnes je kúsok pevniny pri pobreží Nagasaki, známy ako Gunkanjima (čo znamená Ostrov vojenskej lode), opustený.

Ostrov bol v roku 1887 domovom pracovníkov z podmorských uhoľných baní a rýchlo „zarástol“ betónovými výškovými budovami, kde žilo viac ako 5 000 obyvateľov.

Okrem klasických domov bol v rámci ostrovnej pevnosti ľuďom k dispozícii aj klub, kino, kúpele, plavecký bazén, strešné záhrady, obchody.

Baňu v roku 1974 zatvorili a s ňou zmizli aj obyvatelia ostrova. O zaujímavú históriu a nevšednú architektúru ostrova sa však začali zaujímať turisti a objavil sa aj v bondovke Skyfall.

Dnes je pre verejnosť otvorená malá časť ostrova a je tiež zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Tianducheng

Aj v Číne chceli mať svoj Paríž, a tak postavili Tianducheng – kópiu slávneho mesta svetiel. Obrovské a luxusné sídlo imituje historické budovy metropoly Francúzska aj s jeho najslávnejšou dominantou, Eiffelovou vežou. Má dokonca aj repliku Luxemburských záhrad s fontánou.

Mesto s kapacitou viac ako 10 000 obyvateľov zostalo však z väčšej časti opustené, výnimku tvoria zamestnanci neďalekého zábavného parku s tematikou Francúzska.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Onde o mandarim te leva #20 Se você olhou para esta foto e achou que era Paris, se enganou! Ou melhor, os chineses te engaram. Essa fotos foram tiradas em 天都城 TianDuCheng, um conjunto habitacional localizado no subúrbio de Hangzhou. A proposta é que o morador não tenha que sair para nada. Lá dentro tem hospital, escola, comércio... Além de réplica da torre Eiffel ainda tem um arco do triunfo e um pedaço do jardim do palácio de Versalhes. É realmente uma Paris dentro do China! O que você achou dessa ideia? Quer conhecer? Gostaria de algo assim no Brasil? Deixa aí nos comentários! #ondeomandarimteleva #aprendachines #aprendamandarim #guhanmandarim #mandarim #chines #china #paris #parisinchina #tianducheng

Príspevok, ktorý zdieľa Guhan Mandarim (@guhanmandarim),

Kayaköy

Toto turecké mesto kedysi prosperovalo, bolo rušnou komunitou asi 2000 Grékov, kým ich v roku 1923 nevyhnala z domovov grécko-turecká vojna.

V Kayaköy je dnes opustených približne 350 domov a dva grécke pravoslávne kostoly. Budovy stále viac nahlodáva zub času a ničia poveternostné podmienky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Neslihan (@_sahru),

Youngpioneertou­rs.com; Cnn.com; Wikipedia.org; Theguardian.com; Theatlantic.com; Wikipedia.org/Cra­co; Wikipedia.org/O­radour-sur-Glane; Wikipedia.org/Hashi­ma_Island; Atlasobscura.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #apokalypsa #mesto duchov