Čaká nás toto? V Taliansku už veľmi niet čo zavrieť, von sa smie len s formulárom

Dnes si žiadny Talian nemôže dať kávu vo svojom obľúbenom bare ani pohárik s priateľmi. Ulice sa vyprázdnili a davy turistov na námestiach vystriedali policajti, ktorí náhodne kontrolujú ľudí, či majú povolený dôvod vyjsť z domu. A tak to bude najmenej dva týždne kvôli vládnemu dekrétu, ktorým chcú úrady zamedziť šíreniu koronavírusu.

14.03.2020 07:00
debata (20)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BioProfumeria Cipria (@bioprofumeriacipria),

Kaviarne, bary, krčmy, reštaurácie, cukrárne, kaderníctva, centrá tanca, obchody s oblečením, klenotníctva,… To všetko zostalo zatvorené a prevádzkovatelia na dvere zavesili cedule s ospravedlnením, opísal španielsky rozhlas COPE.

V centre Ríma niekto rozdával za stierače áut ružové odkazy so srdiečkami a nápisom: „Tutto andrá bene (Všetko bude dobré)“.

Otvorené zostali lekárne, trafiky, novinové stánky, banky či supermarkety. Podľa agentúry AP sú otvorené tiež opravovne počítačov, papiernictvá či inštalatérske služby.

„Môžeme mať otvorené, pretože sme súčasťou informačného reťazca,“ vysvetlil agentúre AP majiteľ stánku v Ríme Angelo Nesta. „Ale ľudí chodí málo, lebo poslúchli vládu, aby zostali doma, ak to je možné,“ dodal.

Tlačivo a dvojmetrové odstupy

Vláda nariadila Talianom, aby nechodili von, ak nejdú do práce, na nákup či k lekárovi. Majú pri sebe nosiť formulár, v ktorom vyplnia, kam idú a prečo. Na uliciach či staniciach sú policajti, ktorí tieto vyhlásenia kontrolujú a posielajú ľudí domov, ak potvrdenie nemajú.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sylvia (@syl_scc),

Otvorené ostali tiež reštaurácie, ktoré pripravujú jedlo so sebou, uviedla AP. Ich predavači aj klienti však musia dodržiavať metrový odstup.

Takto sa tvoria aj rady pred supermarketmi, kde ľudia čakajú až dva metre od seba.

V prevádzke zostala tiež verejná doprava, hoci aj tá je obmedzená.

Podľa otázok a odpovedí, ktoré priebežne aktualizuje vláda na svojich stránkach, sú otvorené aj verejné parky. Vykonávať sa v nich však môžu len individuálne športy ako napríklad jogging. Hrať na vonkajších športoviskách futbal sa nesmie.

Starosta Verony však uzavrel aj mestské ihriská a parky, pretože v nich podľa neho obyvatelia nedodržiavali bezpečnú vzdialenosť.

Teraz toho ostáva už skutočne veľmi málo, čo možno ešte v Taliansku uzavrieť, už predtým sa v krajine zatvorili školy, kiná, divadlá či múzeá.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alessia Giannelli (@ale78gianna),

Podľa ministra zahraničia Luigiho Di Maia veľká väčšina Talianov obmedzenia dodržiava. „Tí, ktorí ich dodržiavať nebudú, budú čeliť sankciám: buď pokutám alebo trestným obvineniam,“ povedal Di Maio podľa spravodajskej stanice BBC.

„Taliansko bolo prvou krajinou v Európe, ktorú koronavírus tak ťažko postihol, ale dúfam, že bude tiež prvou krajinou, ktorá núdzové opatrenia zruší,“ verí šéf talianskej diplomacie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koronavírus