Karanténa? Navštívte múzeá! 500 múzeí a galérií ponúka virtuálne prehliadky

Viaceré múzeá promptne zareagovali na celosvetovú pandémiu koronavírusu a s ňou spojené zatváranie kultúrnych inštitúcií a nutnosť domácej izolácie.

16.03.2020 07:00
debata

Okrem starostí týkajúcich sa zásobovania jedlom a liekmi mnohých ľudí, ktorým vlády z bezpečnostných a preventívnych dôvodov odporučili nevychádzať z domov, trápi aj obyčajná nuda a nedostatok možností na pookriatie.

Okrem pozerania seriálov a čítania negatívnych správ určite dobre padne aj novinka, s ktorou prišla spoločnosť Google Arts & Culture, ktorá sa spojila s viac ako 500 múzeami a galériami na celom svete.

Našťastie, internet stále funguje, a tak sa môžete aspoň virtuálne poprechádzať sálami a obdivovať exponáty a umelecké diela, píše Travelandleisu­re.com.

Zbierka Google Arts & Culture zahŕňa napríklad Britské múzeum v Londýne, Van Goghovo múzeum v Amsterdame, Guggenheimovo múzeum v New Yorku a doslova stovky ďalších.

Niektoré – ako napríklad parížsky Louvre – ponúkajú online prehliadky priamo na svojej internetovej stránke.

Tu sú niektoré z top múzeí, ktoré ponúkajú prehliadky cez internet.

Britské múzeum, Londýn

Toto ikonické múzeum v centre metropoly Británie umožňuje virtuálnym návštevníkom prehliadnuť Veľký dvor či egyptské múmie a stovky ďalších artefaktov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Daniel Polyak (@danielpolyak),

Guggenheimovo múzeum, New York

Môžete objavovať neuveriteľné umelecké diela z obdobia impresionizmu, postimpresionizmu, modernej a súčasnej doby.

Musée d'Orsay, Paríž

Zo svojho gauča sa môžete prejsť touto populárnou galériou, v ktorej sa nachádzajú desiatky slávnych diel od francúzskych umelcov, ktorí pracovali a žili v rokoch 1848 až 1914. Pozrite si diela od Moneta, Cézanna či Gauguina.

Národné múzeum moderného a súčasného umenia, Soul

Virtuálna prehliadka spoločnosti Google vás prevedie šiestimi poschodiami plnými súčasného umenia z Kórey a z celého sveta.

Múzeum Pergamon, Berlín

Ako jedno z najväčších nemeckých múzeí má Pergamon čo ponúknuť. V tomto historickom múzeu sa nachádza množstvo antických artefaktov vrátane Babylonskej brány Ishtar a samozrejme oltára Pergamon.

Rijksmuseum, Amsterdam

Preskúmajte majstrovské výtvory z obdobia holandského zlatého veku, vrátane diel od Vermeera a Rembrandta. Spoločnosť Google ponúka prehliadku tohto ikonického múzea v formou Street View, takže sa budete cítiť, akoby ste sa skutočne prechádzali po jeho chodbách.

Múzeum Van Gogha, Amsterdam

Každý, kto je fanúšikom tohto tragického, dômyselného maliara, môže vidieť jeho diela pohromade – je to najväčšia zbierka diel Vincenta van Gogha. Je tu zhromaždených viac ako 200 obrazov, 500 kresieb a vyše 750 osobných listov.

Galéria Uffizi, Florencia

V tejto galérii sa nachádza umelecká zbierka jednej z najznámejších talianskych rodín Florencie, de'Medici. Budovou, ktorú navrhol v roku 1560 Giorgio Vasari, sa teraz môžete prejsť odkiaľkoľvek na svete.

MASP, São Paulo

Museu de Arte de São Paulo je neziskové a prvé brazílske moderné múzeum. Umelecké diela umiestnené na priehľadných rámoch z plexiskla robia dojem, že sa vznášajú vo vzduchu.

Národné múzeum antropológie, Mexico City

Toto múzeum z roku 1964 sa venuje archeológii a histórii predhispánskeho dedičstva Mexika. K dispozícii je 23 výstavných miestností plných antických artefaktov vrátane niektorých z mayskej civilizácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálne prehliadky umenia #Google Arts & Culture #koronavírus