Bývalá cukráreň sa za takmer 200-tisíc eur zmení na Múzeum komunizmu

Stavbu Múzea komunizmu v Brezne chce samospráva dokončiť do konca mája tohto roka. Mesto tým chce podporiť rozvoj cestovného ruchu.

15.03.2020 15:45
debata

Ako informoval brezniansky primátor Tomáš Abel, rekonštrukcia bývalej cukrárne pod bránou vedľa mestského úradu začala už v roku 2018.

„Rozpočet sa kvôli statike budovy navýšil a celková cena diela je 198 626,09 eur vrátane dane z pridanej hodnoty,“ uviedol primátor s tým, že prostriedky hradí mesto z vlastných zdrojov.

Na príprave Múzea komunizmu mesto intenzívne pracuje. Dôležitou súčasťou dokončenia múzea je naplniť priestory zbierkovými predmetmi súvisiacimi s obdobím komunizmu a socializmu. Múzeum bude obsahovať štyri miestnosti zo 60., 70., 80. a 90. rokov minulého storočia.

Vo vitrínach budú staré mince, poštové známky, pohľadnice, odznaky, vyznamenania a iné. Verejnosť má možnosť prispieť a dopomôcť k jeho otvoreniu venovaním zaujímavých exponátov.

Mesto vyzýva obyvateľov, aby darovali do múzea predmety z týchto rokov – kreslá, stolíky, komody, koberčeky, šálky, poháre, taniere, vázičky, misky a iné predmety.

Rekonštrukcia objektu bývalej cukrárne začala v roku 2018. Zmluva je účinná od 14. septembra 2018 a stavenisko bolo odovzdané dňa 17. septembra v tom istom roku.

„Vyskytli sa však problémy so statikou a stavba zastala. V prípade, že sa nevyskytne niečo nepredvídateľné, stavebné úpravy by sa mohli ukončiť už v máji tohto roka,“ objasnil Abel s tým že Múzeum komunizmu bude po dokončení prevádzkovať mesto Brezno. Koľko bude mať múzeum zamestnancov a aká bude jeho prevádzka, zatiaľ primátor neupresnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #komunizmus #Brezno