Korona a reštrikcie: Prechádzka so psom je OK, s dieťaťom nie. Pokuta 600 000 eur

V Španielsku v týchto dňoch kvôli opatreniam proti šíreniu nového koronavírusu nemožno ísť ani s dieťaťom na prechádzku, pretože aj na nákup sa musí chodiť jednotlivo.

20.03.2020 07:00
Španielsko, koronavírus, rúško, Foto: ,
Muž s maskou v Madride.
debata (8)

Preto sa napríklad v Madride šíri nápad zaobstarať si psa, aby ľudia mohli ísť von. Situáciu v španielskej metropole a v Barcelone opísali dve Češky, ktoré tam dlhodobo žijú.

„Môžete ísť na prechádzku so psom, ale nemôžete ísť na prechádzku s deťmi. Preto tu kolujú vtipy, že si ľudia zaobstarajú psa, aby mohli ísť na prechádzku,“ povedala Iveta Gonzalezová, ktorá žije v Madride.

Na otázku, aká panuje v španielskom regióne najhoršie postihnutom koronavírusom nálada na uliciach, odpovedala, že skoro žiadna, „pretože tam nikto nie je“.

„Von sa smie len v povolených prípadoch, napríklad na nákup či do práce, a iba jednotlivo, s dieťaťom len ak idete napríklad k lekárovi,“ dodala.

Rozhovor s policajtom v Barcelone. Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
koronavírus, Španielsko, Barcelona, rúško Rozhovor s policajtom v Barcelone.

„S trojročným synom chodíme len na dvor, alebo na balkón, prechádzky sú zakázané, všetky pieskoviská pre deti sú obohnané páskou, nesmiete ísť ani behať do parku,“ opísala koronavírusové opatrenia na predmestí Barcelony Češka Jana. Na nákupy chodí jej manžel José Luis, ktorý sa dohodol so zamestnávateľom, že v týchto dňoch zostane doma.

So zakrytými ústami a nosom sa na verejnosti na rozdiel od Česka v Madride ani v Barcelone chodiť nemusí, ľudia však väčšinou rúška nosia.

Niektoré z obchodov, ktoré môžu byť otvorené (teda potraviny, lekárne či trafiky), regulujú vstup. „Niektorí namaľovali pred vchodom na chodníku značky meter a pol od seba, aby ľudia vedeli, ako ďaleko od seba majú stať,“ uviedla Iveta z Madridu.

„Niektorí majú aj vnútri predajne na zemi lišty, aby sa lepšie dodržiavala bezpečná vzdialenosť,“ dodala česká učiteľka Jana.

Výdajné okienka pri reštauráciách v Madride ani v Barcelone nie sú, ale tiež tam fungujú donášky do domu. „Napríklad si môžete nechať priviezť pizzu a pri objednávke vám povedia všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré je potrebné dodržať,“ uviedla Iveta.

Bezdomovec v Barcelone s rúškom. Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
koronavírus, Barcelona, bezdomovec Bezdomovec v Barcelone s rúškom.

Pokuta až 600 000 eur

Jana tiež opísala incident, o ktorom informovali miestne médiá – niekoľko mladistvých stálo na ulici a fajčilo. Keď to videla polícia, chcela im dať pokutu, ale medzitým dorazili rodičia, ktorí policajtov napadli.

V kontrolách na uliciach pomáhajú policajtom aj vojaci. Za porušenie pravidiel núdzového stavu, ktorý španielska vláda vyhlásila od 15. marca na 15 dní, hrozí pokuta až 600 000 eur alebo rok väzenia.

„Predpokladám, že to bude platiť pre opakované a vážne porušenia, a je to maximálna výška trestu,“ myslí si Iveta.

Španieli si v týchto dňoch podľa oboch mladých Češiek navzájom pomáhajú. „Panuje tu veľká solidarita, vzniká strašne veľa občianskych iniciatív na pomoc osamelým ľuďom. Okrem donášok potravín sa napríklad aj predcvičuje na balkónoch, robia sa online kurzy.“ uviedla Iveta.

„Bohužiaľ sa ale ako v každých krízových situáciách objavili aj podvodníci, ktorí prostredníctvom emailov požadujú pomoc pre ľudí v nemocniciach, aby mohli zneužiť dáta k bankovým účtom,“ dodala.

Dvojica si užíva panoramatický výhľad na... Foto: SITA/AP, Joan Mateu
koronavírus, láska, dvojica, Barcelona, panoráma Dvojica si užíva panoramatický výhľad na Barcelonu.

Potlesk aj protest

Solidaritu ľudia aj v Madride a Barcelone vyjadrujú tiež každý večer na balkónoch. „Večer sa na balkónoch tlieska zdravotníkom, napríklad aj desať minút,“ opísala Jana jeden z mála sociálnych kontaktov v týchto časoch.

V stredu sa ale na španielskych balkónoch nielen ďakovalo. Ľudia tĺkli do hrncov na protest proti španielskemu kráľovi Felipemu VI. a jeho otcovi Juanovi Carlosovi, bývalej hlave Španielska.

Takzvanú caceroladu (tiež cacerolazo), obľúbenú formu protestu najmä v Španielsku či v Južnej Amerike, iniciovali katalánski separatisti, ale pridali sa k nim aj inde v Španielsku odporcovia monarchie.

Impulzom akcie, ktorá sa začala večer pri prvom prejave Felipeho VI. ku koronavírusovej kríze, bola kauza okolo nadácie, prostredníctvom ktorej mal v roku 2008 podľa médií ako úplatok Juan Carlos dostať 100 miliónov dolárov od vtedajšieho saudskoarabské­ho kráľa.

„Ľudia chcú, aby Felipe VI. venoval tie milióny do zdravotníctva na pomoc v tejto situácii,“ uviedol Iveta.

Lekári sa potešili potlesku vďaky od... Foto: SITA/AP, Joan Mateu
koronavírus, Barcelona, lekári, doktori, vírus, potlesk Lekári sa potešili potlesku vďaky od Barcelončanov.

„Niekedy aj počas pravidelných potleskov zdravotníkom tu niekto zakričí Viva la República! (Nech žije republika!) A iný odpovie Que viva! (Nech žije!),“ Opísala Iveta náladu vo svojej madridskej štvrti, ktorá je ale podľa nej veľmi ľavicová a protimonarchistické nálady sú tam hlasnejšie než inde v metropole.

Intenzívnejší bol stredajší protest v Barcelone, kde ho podporila aj tamojší starostka Ada Colauová a kde sa pri návštevách kráľa pravidelne konajú protesty.

Potlesk z okna všetkým lekárom, ktorí sa... Foto: SITA/AP, Paul White
Madrid, Španielsko, koronavírus, potlesk Potlesk z okna všetkým lekárom, ktorí sa starajú o nakazených. Madrid.
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #koronavírus