Moskovských turistov vyhadzujú z čiernomorského letoviska. Vypukol tam zmätok

Keď Moskovčanka Vera Butakovová pricestovala k Čiernemu moru, aby tu strávila týždenné voľno vyhlásené prezidentom Vladimirom Putinom, nečakala, že ju vyhodia z jej hotela, napísala agentúra Reuters.

04.04.2020 07:00
debata (31)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa IGOR P-V (@igorr_pv),

Putin vyhlásil na celoštátnej úrovni tento týždeň za nepracovný v podnikoch, ktoré nie sú pre chod krajiny kľúčové. Oatrenie je snahou obmedziť šírenie koronavírusu.

Ale napriek žiadosti úradov, aby ľudia zostali doma, niektorí Moskovčania odleteli do obľúbeného letoviska Soči približne 1350 kilometrov od hlavného mesta. Na mieste však zisťujú, že obmedzenia sa začínajú sprísňovať aj tu.

„Dorazila som a nikto nenosil rúško na tvári. Bolo to jednoducho úžasné,“ povedala Butakovová. „Ale potom vypukol zmätok. Z hotela ma vyhodili o polnoci. Vraj Putin vydal nejaký príkaz,“ dodala.

Rusko, ktoré doteraz zaznamenalo 1836 prípadov nákazy, prerušilo medzinárodné lety, zavrelo svoje hranice a vyzvalo obyvateľov, aby zostali doma. Moskva po tom, čo počet prípadov nákazy v metropole prekročil 1000, vyhlásila čiastočnú karanténu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karina Volgina (@karinka.msk),

Moskovské sprísnenie nasledovalo po tom, čo sa starosta Sergej Sobjanin posťažoval, že mnohí Moskovčania v sobotu ignorovali nabádanie úradov, aby zostali doma, a namiesto toho vyrazili na prechádzky, hoci reštaurácie a nákupné i zábavné strediská boli uzavreté.

Butakovovú potešila uvoľnená atmosféra v Soči, kým sa nepracovný týždeň začal. Náhle sa ale situácia zmenila, keď miestne úrady obmedzili verejnú dopravu a nariadili letoviskám a hotelom, aby prestali prijímať nových hostí.

Populárny lyžiarsky rezort Krasnaja Poľana na svahoch Kaukazu pri Soči je úplne mimo prevádzky.

„Je dobre, že sa stredisko zavrelo, hlavne kvôli turistom, ktorí si myslia, že sú tento týždeň na prázdninách. Zníži sa tak riziko šírenia nákazy,“ vyhlásila podľa Reuters miestnej obyvateľka Marija.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sergio (@sergeiev22),

Vladimir Alexejev z Moskvy prišiel do Soči ešte pred vyhlásením týždenného voľna, a tak smel zostať vo svojej izbe.

„Už tu niet čo robiť. Všetko je zatvorené,“ posťažoval sa. Ešte v deň sa rozhodol vrátiť do Moskvy.

Soči, ktoré v roku 2014 hostilo zimnú olympiádu, je od sovietskych čias obľúbenou turistickou destináciou kvôli subtropickej klíme, okruhliakovému morskému brehu a blízkosti hôr.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Rusko #Soči #Čierne more #koronavírus