Dobrá správa z vírusom zaplaveného Londýna: Prechod z albumu Beatles má nový náter

Ikonický prechod na londýnskej ulici Abbey Road, ktorú preslávil rovnomenný album kapely The Bealtes z roku 1969, dostal nový náter. Umožnila to vyľudnenosť mesta spôsobená výzvou britskej vlády, aby ľudia kvôli koronavírusu chodili čo najmenej von. Informoval o tom britský denník The Guardian.

04.04.2020 10:00
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#stayathome #abbeyroad

Príspevok, ktorý zdieľa Sloth (@sloth_cobain),

Prechod pretreli deň po tom, čo britský premiér Boris Johnson, u ktorého sa neskôr potvrdila nákaza koronavírusom, oznámil, že sa uzavrú obchody a Britom odkázal, že sa majú čo najviac zdržiavať doma a von chodiť len v najnutnejších prípadoch.

Príslušný mestský úrad uviedol, že inokedy rušný prechod potreboval nový náter, pretože farba sa začala zmývať, čo ohrozovalo chodcov.

Doplnil, že robotníci, ktorí na premaľovaní prechodu pracovali, sa držali vládnych nariadení, dodržiavali medzi sebou bezpečný odstup a umývali si pravidelne ruky.

Známy prechod označila britská vláda v roku 2010 za objekt národného významu, čo znamená, že všetky úpravy musí schvaľovať miestny úrad.

„Londýnsky prechod (na Abbey Road) nie je žiadny hrad alebo katedrála, ale vďaka Beatles a desaťminútovému foteniu v jedno augustové v roku 1969 má nárok na to, aby sme ho vnímali ako súčasť nášho dedičstva,“ uviedol vtedajší minister cestovného ruchu John Penrose.

Konšpiračné teórie

Abbey Road bol jediný album The Beatles vydaný v Británii, na ktorom nie je meno kapely ani platne. Čitatelia hudobného magazínu Rolling Stone ho v roku 2009 označili za najlepší album skupiny.

Fotografia na obale platne Abbey Road vznikla 8. augusta 1969 o 11:35, keď si John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr urobili prestávku. Fotograf Iain Macmillan mal vzhľadom na blížiace sa autá čas urobiť len šesť snímok. McCartney nakoniec vybral ten štvrtý.

McCartney bol na fotke bosý a medzi fanúšikmi to oživilo konšpiračnú teóriu, že zomrel dva roky pred vydaním albumu a na snímke je jeho dvojník. V skutočnosti si ale vyzul sandále, pretože mu bolo horúco.

„Na Abbey Road sme na sebe mali svoje normálne oblečenie. Ja som išiel bosý, pretože ten deň bolo horúco… Môžete ľuďom odkázať, že som len obyčajný človek a chcem žiť v pokoji?,“ povedal McCartney neskôr v rozhovore s časopisom Life.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #The Beatles #Abbey Road #koronavírus