Apokalyptické sci-fi? Toto je realita: Pozrite sa na prázdne ulice veľkomiest

Kto to nezažil, nikdy by tomu neuveril - ulice a cesty malých aj niekoľkomiliónových miest sa z týždňa na týždeň vyprázdnili a vyzerajú ako z hororového filmu.

28.04.2020 00:30
debata (6)

Tu však nevybehne spoza rohu sympatický Will Smith ako vedec Robert Neville s puškou a svojím verným psím priateľom bojovať proti zombíkom. Toto je skutočnosť. Pozrite sa, ako vyzerajú slávne mestá bez ľudí.

New York

Mesto, ktoré nikdy nespí, stíchlo. Ľudia sedia doma, turisti odišli a ďalších niet. Námestie Times Square, ktoré sa inokedy len tak hemží, je ľudoprázdne.

Štrasburg

Východofranúzske mesto je sídlom Rady Európy, Európskeho parlamentu a Európskeho súdu pre ľudské práva. Má medzinárodné letisko a tri univerzity. Okrem inštitucionálnej dôležitosti je to nádherné mesto s domami s drevenými vonkajšími fasádami, popretkávané kanálmi. Milujú ho úradníci aj turisti, ktorých tu bývalo plno.

Miláno

Druhé najväčšie mesto a hlavné ekonomické centrum Talianska. Hlavné mesto provincie Miláno, v oblasti Lombardsko, najviac zasiahnutej novým koronavírusom. Pred ikonickým Milánskym dómom sa nonstop fotili návštevníci z celého sveta. Dnes je celé námestie prázdne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

duomo #milan #duomo #coronavirus HISTORIC PIC #empty #emptystreet

Príspevok, ktorý zdieľa theauthentictaste (@the.authentictaste),

Mexiko

Hlavné a najväčšie mesto Mexika leží vo vnútrozemí, vysoko v horách. Žije tu takmer 30 miliónov ľudí. Turistov sem lákalo napríklad srdce mesta – námestie Zócalo, pred ktorým sa týči monumentálna baroková katedrála, najväčšia na americkom kontinente. Mexiko je tiež mestom s najväčším počtom múzeí na svete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#mexicocity #cdmx #df #coronavirustimes #emptystreet #mexico #waitingforjapan #expatlife

Príspevok, ktorý zdieľa HersiParis (@hersiparis),

Lisabon

Polmiliónová metrpola Portugalska, ktorá sa rozprestiera namieste, kde sa rieka Tejo vlieva do Atlantického oceána, je jedným z najstarších miest sveta. Návštevníkov sem lákajú historické štvrte, pozoruhodná architektúra, unikátne chrámy a typické dláždené ulice. V okolí mesta sú krásne pláže a prístavy.

Los Angeles

Mesto anjelov sa premenilo na mesto duchov. Po cestách, ktoré boli vždy plné áut, sa zrazu dá prechádzať. Ani status centra kultúry, vedy, technológie, medzinárodného obchodu, vzdelania a najmä výroby populárnej zábavy ho neochránil pred paralýzou kvôli pandémii.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Los

Príspevok, ktorý zdieľa Jeff Poe (@jeffpoephoto),

Rím

Piazza Navona je jedným z najznámejších a najvyhľadávanejších námestí vo večnom meste. Najväčšie námestie hlavného mesta Talianska sa rozkladá vo štvrti Parione a je charakteristické svojím úzkym pretiahnutým tvarom. Dnes ho stráži armáda.

Madrid

Gran Via v samom centre mesta sa ľudoprázdna ani nezdá až taká veľká a veľkolepá. Príručky ju opisujú ako najrušnejšiu a najobľúbenejšiu v meste.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Madrid Travelers (@madrid.explore),

Brusel

Srdce Európy, metropola Európskej únie? Mesto plné úradníkov je zrazu tiché, že by ho nespoznal ani slávny rodák Jean-Claude van Damme.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Drone Angles (@droneangles),

Paríž

Mesto svetiel je aktuálne akési vypnuté. Už nežiari nablýskanými obchodmi, neponúka útulné zákutia pre zamilovaných, nevonia čerstvo upečenými bagetami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@franceenazerbaidjan),

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #koronavírus