Moskovské metro virtuálne odhaľuje tajné miesta, kam sa bežný človek nedostane

Ak vás fascinuje architektúra, doprava a história a zároveň ste vždy snívali o prehliadke ikonických staníc metra v Moskve, teraz je ten správny čas.

07.04.2020 07:00
Moskva, metro, Rusko, transport, doprava Foto:
Metro v Moskve, zastávka Komsomolskaja.
debata (2)

Väčšina staníc metra na svete je postavená aj „vyzdobená“ účelne, veď ide najmä o prevoz veľkého počtu ľudí, ktorí sa ponáhľajú.

Ruská metropola je však výnimkou – mnohé jej stanice sú bohato ozdobené a architektúrou pripomínajúcou historické chrámy. Výnimkou nie sú mramorové obklady stien, oblúky, mozaiky, plastiky, ozdobné kované zábradlia, okná s farebnými vitrážami či dokonca sochy.

Metro v Moskve spustili v roku 1935 a dnes je z neho obrovský dopravný systém, na ktorý sa spolieha značná časť veľkomesta. Stanice tak odrážajú unikátnosť sovietskej a modernej ruskej histórie a architektúry.

Metro sa otvorilo v Moskve v roku 1935, pôvodne s 13 zastávkami a 11 kilometrami. Dnes predstavuje obrovský dopravný systém ruského hlavného mesta, podľa Wikipedia má 263 zastávok a dĺžku vyše 400 kilometrov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Saint CS (@essaint),

Jeho stanice ukazujú krásu sovietskej a modernej ruskej histórie a architektúry, nechýbajú barokové prvky. A všetku túto nádheru si viac a podrobnejšie všímajú návštevníci ako samotní Moskovčania.

V meste existujú aj organizácie, ktoré ponúkajú prehliadky tými najkrajšími stanicami, no teraz, v čase šírenia nového koronavírusu, objavili sa fascinujúce prehliadky týmito architektonickými skvostami online, píše Lonelyplanet.

Virtuálne prechádzky sú doplnené aj o zaujímavosti a zvedavci si môžu prezrieť priestory aj „očami“ pracovníka metra.

Okrem bežne dostupných priestorov môžu diváci za obrazovkami počítačov nahliadnuť aj do inak neprístupných častí, kde sa nachádza zariadenie, nazrú do tunelov, na strechy vestibulov, ale aj do riadiacich miestností, školiacich stredísk a historických staníc, ktoré sú teraz zatvorené.

Prednášky sú v ruštine, prvá v angličtine sa uskutoční 8. apríla. Sledovať ich, ale aj najnovšie informácie aj zaujímavé fotky môžete tu: Instagram.com/prof­metro.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kay MNoor (@kaymnoor),

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #metro #koronavírus