Kúpele Dudince prichádzajú mesačne o takmer milión eur

Zatvorenie troch kúpeľných objektov a pozastavenie služieb znamenajú pre Kúpele Dudince, a. s. mesačný výpadok v tržbách približne vo výške 900-tisíc až jeden milión eur, povedal generálny riaditeľ kúpeľov Slavomír Brza s tým, že predstavenstvo spoločnosti rozhodlo z preventívnych dôvodov pre najefektívnejšie zamedzenie šírenia koronavírusu o ukončení prevádzky od 20. marca do odvolania.

15.04.2020 14:00
debata

Všetky pobyty klientov zdravotných poisťovní presunuli o jeden mesiac, teda zatiaľ aprílové na máj, pričom niektoré skupinové pobyty, prípadne pobyty zo zahraničia, úplne zrušili.

„Na takúto situáciu nie sme dlhodobo pripravení, aby sme to dokázali zvládnuť,“ uviedol generálny riaditeľ s tým, že aj preto od 4. mája plánujú uviesť do prevádzky aspoň dva kúpeľné domy pre klientov zdravotných poisťovní.

Podľa Brzu by sa otvorenie mohlo týkať aj samoplatcov, keďže za návrh lekára na liečbu v prírodných liečebných kúpeľoch by mohol byť považovaný aj návrh kúpeľného lekára.

„My si to vysvetľujeme radšej užšie, sme opatrnejší a riadime sa len návrhom na kúpeľnú starostlivosť od zdravotnej poisťovne,“ objasnil šéf kúpeľov.

Kúpele sa museli postarať aj o svojich zamestnancov, pričom vedenie sa na postupe dohodlo s odborovou organizáciou.

„Najskôr dočerpávali dovolenku z minulého roka, potom sa dohodlo o čerpaní 10 dní dovolenky z tohto roka, ako alikvotná časť. V prípade, že zamestnanec nespĺňa ani jednu z týchto podmienok, tak sa uplatňuje prekážka na strane organizácie a dostáva 60 % z dohodnutej mzdy,“ konštatoval k riešeniu situácie zamestnancov Brza.

V Dudinciach v Krupinskom okrese bol prvý kúpeľný dom aj s ubytovacími priestormi otvorený v roku 1951.

Od roku 1953 kúpele prevádzkovali Československé štátne kúpele, ktoré sa v roku 1991 transformovali na Slovenské liečebné kúpele.

V roku 1996 prevzala prevádzku kúpeľov spoločnosť Hontherma, a.s., ktorá v roku 2003 zmenila názov na Kúpele Dudince, a.s.. V spoločnosti v súčasnosti pracuje 273 zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Dudince