Pozrite si seriál O mestečku za hradbami a odhaľte tajomstvá Trnavy

Animovaný seriál O mestečku za hradbami je možnosťou, ako spoznať slovenský Rím v čase obmedzeného pohybu pre pandémiu nového koronavírus. Upozornil na to Alexander Prostinák z regionálnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism. Trinásť dielov večerníčka o histórii Trnavy je dostupných deťom i cestovateľom na internete.

01.05.2020 08:00
debata

Seriál vznikol vďaka ilustrátorke Ivane Skálovej a režisérovi Milanovi Horvatovičovi. Diely majú trvanie okolo siedmich minút.

„Prvé časti sú o tom, ako mesto získalo svoj názov a ako Trnavčania postavili hradby. Tie boli v čase výstavby najväčším stavebným projektom Uhorska, použilo sa odhadom 4,3 milióna tehál a Trnavčanov chránili až do 18. storočia. Do mesta sa ľudia dostali štyrmi bránami a o ochranu sa starali strážnici s kapitánom. Aj dnes možno pri prechádzke historickými uličkami vidieť časti hradieb na Michalskej ulici, pri Horných baštách či na Františkánskej ulici,“ uviedol Prostinák.

Vo večerníčku nechýba ani časť o dominante Trnavy, ktorou je mestská veža. „Táto takmer 60 metrov vysoká rozhľadňa mala prispieť k bezpečnosti mesta. Postavil ju murársky majster Jakub. Okrem slnečných hodín má aj unikátny hodinový stroj z dielne Franza Langera, ktorý by oslávil prednedávnom 290 rokov. Starajú sa oň generácie rodiny Nemčekovcov doteraz,“ dodal Prostinák. Všetky diely si možno pozrieť na YouTube.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #seriál