Peking otvoril Zakázané mesto aj Veľký múr. Riziko nákazy návštevníkov stráži aplikácia

Čínsky Peking po troch mesiacoch opäť sprístupnil Zakázané mesto, palácový komplex v centre čínskej metropoly, i Veľký čínsky múr, staroveký a stredoveký systém opevnenia tiahnuci sa severnou Čínou. Informovali o tom agentúry AFP aj DPA.

02.05.2020 10:00
Čína, Peking, Zakázané mesto Foto:
Zakázané mesto. Ilustračné foto.
debata

V ten istý deň otvorili svoje brány a dvere aj parky a múzeá, i keď vstupenky sú zatiaľ poskytované len on-line a počet návštevníkov musí zostať značne obmedzený. Parky môžu pojať teraz len tretinu zvyčajného počtu návštevníkov, ktorým navyše merajú pri vstupe telesnú teplotu.

Čína uzavrela Zakázané mesto spoločne s inými turistickými atrakciami 25. januára v dôsledku pandémie koronavírusu.

Palácové múzeum, ktoré spravuje Zakázané mesto, v stredu oznámilo, že komplex znovu sprístupní 1. mája. Denný počet návštevníkov bude limitovaný na 5000. Pred pandémiou Zakázané mesto navštívilo okolo 80.000 ľudí denne.

Úrady prijali aj ďalšie hygienické opatrenia s cieľom znížiť riziko nákazy. Všetci návštevníci budú povinní nosiť rúška alebo inú ochranu tváre a budú sa musieť preukázať špeciálnou mobilnou aplikáciou, ktorá určuje, či sú z pohľadu šírenia koronavírusu rizikoví.

Všetkým takisto pred vstupom zmerajú teplotu a budú musieť od seba dodržiavať odstup jeden meter.

Hodinu po oznámení sa na 1. máj predalo okolo 2500 lístkov.

Čína postupne uvoľňuje opatrenia, ktoré zaviedla v boji proti koronavírusu. Posledné dva týždne úrady nezaznamenali ani jedno úmrtie. Klesá aj počet nakazených.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peking #Zakázané mesto