Múzejný ostrov opäť otvára brány pre návštevníkov

Obyvatelia Berlína môžu po dvojmesačnej "kultúrnej prestávke" od utorka znova navštíviť vybrané výstavy v niektorých z najvychýrenejších múzeí nemeckého hlavného mesta. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

14.05.2020 09:00
Berlín, múzeum, veža, Nemecko, rieka, Spréva,... Foto:
Pohľad na berlínsky "ostrov múzeí" a televíznu vežu Alexanderplatz. Ilustračné foto.
debata

Prvými z týchto inštitúcií, ktoré záujemcom opätovne otvorili svoje brány, sú Stará národná galéria, Staré múzeum a Pergamonské múzeum – všetky situované na Múzejnom ostrove, lokalite Svetového dedičstva UNESCO, kde sa to o takomto čase zvyčajne hemží turistami z celého sveta.

Obrazovú galériu, situovanú neďaleko Postupimského námestia, takisto otvoria výstavou Pop na papieri, ktorá obsahuje výtvarné diela od Andyho Warhola či Roya Lichtensteina.

Múzeá v celom Nemecku zatvorili 14. marca, keď vláda zaviedla prísne karanténne opatrenia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou.

Berlín nasleduje po niekoľkých ďalších nemeckých spolkových krajinách, ktoré postupne otvárajú svoje múzeá, ako aj obchody, školy, reštaurácie a niektoré zábavné zariadenia.

Návštevníci, ktorí hodlajú navštíviť berlínske múzeá, musia mať tvárové rúško a dodržiavať striktné hygienické nariadenia, ako aj pravidlá spoločenského odstupu. Vstupenky sa vydávajú spolu s časenkami, aby sa predišlo prílišnému preplneniu vnútorných priestorov.

Múzejný ostrov za normálny rok priláka tri milióny návštevníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlín