Dedinčanov žijúcich na 800-metrovom útese presťahovali do nových bytov

Desiatky obyvateľov čínskej dediny, ktorá sa nachádza na 800 metrov vysokom útese, presťahovali do nových bytov. Zhruba 84 domácností našlo novú strechu nad hlavou na sídlisku v meste Čao-ťüe, ktoré je od obce vzdialené 70 kilometrov. Sťahovanie je súčasťou národnej kampane na ukončenie chudoby v krajine do konca tohto roka.

21.05.2020 09:00
debata

Dedina Atulie'er v provincii S'-čchuan sa preslávila v roku 2016, keď médiá obleteli fotografie dospelých a detí, ako šplhajú po útese len s pomocou ratanových rebríkov, píše BBC. Neisté rebríky boli pritom jediným spôsobom dedinčanov, ako sa dostať mimo svoju uzavretú obec. Krátko na to vláda zakročila a nahradila vratké ratanové rebríky oceľovými.

Pre mnohých dedinčanov, ktorí sú z menšiny Iov žijúcej v Atulie'er po mnoho generácií, budú nové byty veľká zmena. Štátne médiá zverejnili snímky, na ktorých vidno, ako sa tešia z nového bývania. Sídlisko budú obývať spolu s ďalšími chudobnými obyvateľmi z provincie.

Dedina by sa mala stať turistickými miestom a zostane v nej žiť zhruba 30 domácností. Podľa štátneho denníka China Daily budú mať tieto domácnosti na starosti miestny cestovný ruch, prevádzkovať ubytovacie zariadenia a sprevádzať turistov. Okresná správa má s Atulie'er ambiciózny plán – chystá sa tam nainštalovať lanovku, ktorá by prevážala turistov, a rozvinúť aj okolité oblasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #presťahovanie #dedina #útesy