Ťažko skúšaným Benátkam najprv vadili davy turistov, teraz ich odliv. Ako ich prilákajú?

V Benátkach, ktoré sú známe tým, že ich navštevuje príliš veľa ľudí, ale príliš málo ľudí tu žije, sa teraz na ihriskách hrajú deti, rybári predávajú svoje úlovky priamo miestnym a vodné autobusy prevážajú ľudí v rúškach a rukaviciach do práce, opisuje agentúra AP.

27.06.2020 07:00
Benátky Foto: ,
Benátky
debata

Povestné čierno lakované gondoly však od konca februára, keď mesto opustili turisti, kotvia pri nábreží, hotelové izby zívajú prázdnotou, dvere múzeí sú uzamknuté a Námestím svätého Marka, ktoré v tejto ročnej dobe zvyčajne prekypuje ľuďmi, prechádza len hŕstka chodcov.

Benátky čelili v posledných rokoch takmer existenciálnej kríze. Mesto sa muselo vyrovnať s náporom až 30 miliónov ľudí ročne a príval turistov začal paradoxne ohrozovať veci, ktoré sem priťahovali cestovateľov po stáročia.

Nakoniec sa návštevníkom postavila do cesty koronavírusá pandémia – a tá tiež pošramotila ekonomickú situáciu mesta.

Obyvatelia Benátok dúfajú, že súčasná kríza je zároveň príležitosťou, aby tu mohla vzniknúť udržateľnejšia forma turizmu a mesto pritiahlo viac ľudí, ktorí by sa tu chceli nastálo usadiť. Starosta Benátok Luigi Brugnaro hovorí, že je čas zamyslieť sa nad životom historického centra.

Po prvej rane, ktorú hospodárstvu najnavštevova­nejšieho talianskeho mesta zasadila séria nebývalých novembrových záplav, nasledoval koronavírus.

Ten zastavil tok troch miliárd eur, ktoré mestu z turizmu každoročne plynú a predstavujú väčšinu jeho príjmov.

V historickom centre Benátok žije približne 53.000 obyvateľov, čo je asi o tretinu menej ako pred dvadsiatimi rokmi. Brugnarovi sa páči návrh miestnej Univerzity Ca'Foscari, aby sa byty, ktoré boli vyradené z mestského fondu a slúžili ako turistické apartmány, začali prenajímať študentom. Starosta dúfa, že tí, ktorí do mesta prídu za štúdiom, sa do neho zamilujú a budú tu chcieť zostať.

Brugnaro by tiež chcel v Benátkach založiť výskumné centrum pre klimatické zmeny vzhľadom na to, že ich pravidelne ohrozujú záplavy. To by mohlo prilákať odborníkov, ktorí by sa tu mohli natrvalo usadiť.

Starosta si predstavuje niečo ako návrat do renesancie a chce pritiahnuť do mesta umelcov zo zahraničia, ktorí boli po stáročia miazgou mesta.

Turisti prídu až o rok

Podľa Brugnara by sa tiež malo zmeniť to, do akej miery ekonomika mesta závisí od rýchleho masového turizmu. „Benátky sú pomalé mesto. A práve to je ich krása,“ hovorí.

Debaty o tom, ako turizmus zvládnuť, tu vždy vyvolávali vášne a teraz sú obzvlášť napäté. Kontroverzný návrh, že by ľudia, ktorí sem prichádzajú len na deň, platili špeciálny poplatok, sa zatiaľ odsunul. Mnohí si myslia, že to by mestu dalo ešte väčší nádych zábavného parku.

Starosta a predstavitelia turizmu sa domnievajú, že bude trvať ešte aspoň rok, než sa do mesta turisti navrátia v hojnejšom počte. „Bude to boj o prežitie,“ myslí si Claudio Scarpa, hlavný predstaviteľ benátskej asociácia hotelov.

Napríklad gondoliéri, ktorí na niekoľko mesiacov prišli o možnosť obživy, dostali od štátu iba jednorazovú pomoc vo výške 600 eur.

Brugnaro dúfa, že v júli vyšle signál o ozdravení obľúbená slávnosť Redentore. Táto každoročná udalosť, počas ktorej kanály brázdia regaty a odpaľujú sa veľkolepé ohňostroje, pripomína koniec moru v roku 1577, jednej z najtemnejších kapitol benátskej histórie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #záplavy #koronavírus #Covid-19