Rím trápia prepadliská, ktoré zhltnú aj auto. Ako vznikajú desivé diery v cestách?

Len nedávno sa pred slávnym rímskym Panteónom objavila ďalšia - dva metre hlboká diera v zemi. Prečo sa podobné prepadliská objavujú v talianskej metropole pomerne často?

05.06.2020 07:00
debata

Keď sa na námestí Piazza della Rotonda pred pár dňami vytvorila medzi fontánou a samotným Panteónom diera, do jej útrob sa prepadlo 40 travertínových mramorových dlažobných kameňov, nazývaných sanpietrini, píše The Local.

Pri nebezpečnom incidente sa našťastie nik nezranil len vďaka tomu, že inak vždy plné námestie bolo teraz ľudoprázdne kvôli uzávere pre koronavírus.

Len v januári pritom museli kvôli diere, ktorá sa objavila na ceste, dokonca evakuovať celý bytový dom neďaleko kolosea. Najviac postihnutými časťami Ríma sú jeho najstaršie časti.

Čo spôsobuje, že sa cesta či chodník zrazu prepadne a uprostred mesta sa otvorí zem? Diery zjavujúce sa v centre Ríma, ktoré sa nazývajú voragine, sú vážnym a zdá sa, že čoraz častejším problémom, konštatuje aj Taliansky inštitút pre ochranu životného prostredia a výskum.

Vlani rímske úrady zaznamenali 100 takýchto prepadlísk, v roku 2018 sa v Ríme prepadla zem dokonca na 175 miestach. Problém sa netýka len hlavného mesta, hoci tu je problém najvýraznejší. Na porovnanie, v Neapole zaznamenali v roku 2019 približne 20 takýchto prípadov.

V Ríme sa počas minulého storočia objavovalo okolo 30 dier ročne, no od roku 2008 nabral tento trend nebezpečne rýchly spád a počet sa viac než strojnásobil. V posledných rokoch sa dokonca začali objavovať diery dostatočné veľké na to, aby prehltli aj celé autá.

Najohrozenejšou oblasťou je podľa geologičky Stefanie Nisio východný Rím, kde v minulosti prebiehala ťažba. Hlavnou príčinou prepadania sa chodníkov a ciest sú teda dutiny pod povrchom, ktoré časom povolia. Zvyčajne ide o tunely, lomy alebo katakomby.

Súčasťou problému je rímska geológia: väčšina moderného mesta je postavená na záplavovom území a leží na mäkkej piesočnatej pôde, ktorá sa ľahko naruší vodou alebo vibráciami tisícov automobilov a skútrov, ktoré každý deň prechádzajú ulicami.

Tento jav sa zhoršuje neobvykle silnými dažďami a chronicky zanedbávanou infraštruktúrou.

V roku 2018 mesto oznámilo plán na opravu svojich ulíc vo výške niekoľkých miliónov eur, ale práce postupujú veľmi pomalý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím