Deväťmetrový nápis #TRNAVA sa vrátil na pešiu zónu

Na trnavskú pešiu zónu sa od stredy vrátil deväť metrov dlhý nápis #TRNAVA. Letnú atrakciu pre domácich i turistov mesto inštalovalo piaty raz, v tomto roku ilustrovanie jednotlivých písmen výtvarníkmi sprevádzali koronakrízové okolnosti.

07.06.2020 10:00
debata

Namiesto ulice pracovali doma a divákom sa predstavili až konečným výsledkom. Uviedol to Peter Cagala vedúci úseku kultúr.

Priebeh vzniku jednotlivých ilustrácií v ateliéroch organizátori priebežne zachytávali fotograficky i na videozáznam. Na tvorbu piateho trnavského hashtagu sme oslovili nových umelcov, ktorí ponúkli vlastnú kreatívnu víziu, uviedol Cagala, ktorý stojí za myšlienkou i realizáciou projektu.

Ján Baláž, ktorý mal kurátorský dohľad nad projektom a zároveň bol jedným zo zapojených umelcov, dodal, že majster sa ukáže v obmedzení, ktoré vie naštartovať kreatívneho ducha.

„Výtvarníkom sme vybrali spoločnú farebnú paletu, čo prispelo k skvalitneniu diskusie o ilustrácii vo verejnom priestore a pomohlo vytvoriť z nápisu #TRNAVA formálne kompaktné a harmonické diel,“ povedal Baláž.

Umelci mali voľnú ruku vo výbere motívu a jeho spracovaní. Všetci sa venujú aj knižnej či detskej ilustrácii alebo sa pohybujú vo sfére komerčnej tvorby.

Autorkou znaku # bola Žaneta Aradská z Komárna, písmeno T ilustrovala Hedviga Gutierrez z Levíc, R Michal Sivko z Trnavy, N Ján Baláž z Pastuchova, A Filip Horník zo Smoleníc, V Adela Režná z Myjavy a A Nikoleta Gajarová z Trnavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava