Kostol povolil vstup len so špeciálnymi náhrdelníkmi. Vibrujú a blikajú

Sociálne odstupy sú novou normou a prispôsobiť sa jej musia obchody, kiná, ale aj kostoly. To platí aj pre najnavštevovanejšie kultúrne pamiatky v Taliansku, ktoré sa po niekoľkotýždňovej uzávere snažia znovu otvoriť svoje brány.

11.06.2020 07:00
Florencia, Taliansko Foto:
Florencia
debata

Florentský chrám prišiel podľa The Local s novinkou, ktorá uľahčí návštevníkom a veriacim dodržiavať vzájomnú potrebnú vzdialenosť.

Dóm Santa Maria del Fiore, v ktorom sa snúbi gotická katedrála toskánskeho typu s renesančnou kupolou, dominuje panoráme Florencie a je jednou z najnavštevo­vanejších atrakcií celého Toskánska. Po uvoľnení karanténnych opatrení sa sem opäť začali hrnúť turisti, na ktorých čaká jedna zásadná novinka.

Pri vstupe do slávnej katedrály dostanú prichádzajúci zdarma špeciálne zariadenia upevnené na šnúrke, ktorú si majú zavesiť okolo krku. Ak sa dvaja ľudia priblížia k sebe na menej ako dva metre, zariadenie jemne zapípa, zavibruje a zabliká.

Po každej návšteve katedrály odovzdajú návštevníci zariadenia službe, ktorá ich starostlivo vydezinfikuje a pripraví pre ďalších.

V kostole či celkovo v múzejnom kontexte sa podľa katedrály takéto zariadenie použilo úplne prvý raz na svete. Unikátny nápad tak veriacim a obdivovateľom umenia počas návštevy zaručuje maximálnu bezpečnosť a pohodlie.

Do chrámu smie z bezpečnostných dôvodov vojsť naraz len obmedzený počet ľudí a turistické vstupy budú spočiatku bezplatné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #florencia #koronavírus #Covid-19