Šesť miest USA ako vystrihnutých z Európy: Americké Bavorsko, Grécko, Holandsko

Niet pochýb, že nový svet za Atlantikom starý kontinent významne ovplyvnil. Aj keď je Amerika je typická mrakodrapmi a modernou architektúrou, niektoré mestá si preniesli za oceán z Európy viac ako by človek čakal - veterné mlyny, tehlové stavby, hrazdené domy aj morskú pannu.

21.07.2020 07:00
debata (3)

Solvang, Kalifornia

Mesto v kalifornskom údolí Santa Ynez založili na začiatku 20. storočia dánsko-holandskí osadníci. Dánsku atmosféru evokuje architektúra aj replika sochy Malej morskej panny, holansko zasa pripomína veterný mlyn.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Seunghee Oh (@seunghee61),

Holland, Michigan

Toto mesto s tehlovými domami už samotným názvom evokuje krajinu, na ktorú sa ponáša. Nájdete tu tulipánovú farmu Veldheer, veterný mlyn DeZwaan Windmill, ktorý je jediným fungujúcim autentickým holandským veterným mlynom v USA, aj zábavný park Nelis – historická holandská dedina, ktorú založili európski prisťahovalci v 50. rokoch 20. storočia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nathan Biller (@nathanbiller),

Leavenworth, Washington

V USA nájdete aj kus Bavorska. Leavenworth v 60. rokoch prestavali na nemeckú dedinu s typickou architektúrou s maľovanými drevenými fasádami obchodov. Išlo síce skôr o trik na prilákanie turistov, ale zámer sa vydaril a mesto obklopené „nemeckými“ pahorkami budí mimoriadne autentický dojem.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

What a fun quaint place. #leavenworthwashington

Príspevok, ktorý zdieľa KellyBob Stayart (@scoobymoose),

Vail, Colorado

Svoje zastúpenie v Amerike má aj Švajčiarsko. Vail, ktoré si za svoj vzor vzalo alpské lyžiarske stredisko Zermatt, je známe svahmi, ale aj uličkami s obchodmi a reštauráciami postavenými v 60. rokoch 20. storočia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tyra Rudrud (@vailrealestate),

New Orleans, Louisiana

Architektúru v meste ovplyvnili francúzski a španielski osadníci, ale aj kreolskí potomkovia kolonistov. Aj vo Francúzskej štvrti napriek jej názvu silnejšie badať španielsky ako francúzsky vplyv. Je to preto, že od roku 1763 do roku 1803 sa Francúzsko vzdalo kontroly nad Louisianou v prospech Španielska a počas ich nadvlády veľkú časť pôvodnej francúzskej architektúry zničili požiare.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@ladyinteriordesignerr),

Tarpon Springs, Florida

Toto mesto prináša do Ameriky zasa kus Grécka. Mesto má prezývku „grécky ostrov USA" a je známe svojím helénskym dedičstvom, ktoré siaha viac ako sto rokov dozadu. Okrem domov v meste navodia stredomorskú atmosféru aj loďky hojdajúce sa na vlnách.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Kallimanis (@travelguide_alex),

Insider.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Európa #architektúra