Nepozerajte sa dolu: Osem extrémnych miest postavených na hranách útesov

Zdalo by sa, že tieto hrady aj celé mestečká popierajú zákony gravitácie, ale aj bezpečnosti. Známe upozornenie "toto doma neskúšajte" v týchto prípadoch platí stonásobne.

29.07.2020 07:00
debata

Ak by si niekto myslel, že ľudia v minulosti nemali odvahu, stavebnícke zručnosti najvyššej triedy aj svojský zmysel pre humor, tieto výtvory určite presvedčia o opaku.

Závrat z výšky a panické návaly dokážu spôsobiť už len fotografie týchto kláštorov, svätýň, hradov a domov umiestnených na skalných výbežkoch a okrajoch útesov.

Niektoré sú podľa Daily Mail natoľko neprístupné, že sa dajú navštíviť len zlanením zhora alebo priam horolezeckým výstupom.

Hrad Lastovičie hniezdo sa nachádza na okraji útesu Aurora na Kryme. Postavili ho v roku 1911 a prežil aj zemetrasenie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa map.of.ua (@ukraine.for.you),

Kaplnka Saint-Michel d'Aiguilhe neďaleko Le Puy-en-Velay, v južnom Francúzsku je staršia ako 1 000 rokov a stojí na vysokej sopečnej skale vysokej 85 metrov. Ku kaplnke sa dá vyliezť po 268 schodoch vytesaných do skaly.

Tento kostol stojí na vrchole 39 metrov vysokého skalného piliera Katskhi v Gruzínsku. Stáročia bol len tajomnou zrúcaninou, na ktorú sa miestni pozerali len zdola, až kým v roku 1944 naňho nevyliezla skupina vedená horolezcom Alexandrom Japaridzem a nezdokumentova­la ho.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Amazing tours in Georgia (@lammaze),

Malebná dedinka Manarola, ktorá je súčasťou obľúbenej oblasti Cinque Terre, stojí na vrchu útesu v severozápadnom Taliansku. Sú pre ňu typické farebné domčeky postavené tesne jeden pri druhom, dole v hĺbke vlniace sa tyrkysové more a na svahoch vinič, z ktorého sa tu vyrába sladké víno Sciacchetrà.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Akhil Jain (@akhiljain08),

Domy úžasného historického mesta Bonifacio na Korzike sa tiahnu až k okraju vápencového útesu. Najlepším spôsobom, ako sa k nemu dostať, je loď.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Corsicaroundtheworld (@corsicaroundtheworld),

Visiaci chrám je svätyňa doslova zabudovaná do útesu neďaleko vrchu Heng v provincii Shanxi v Číne. Vznikla v roku 491 n. l. Podľa legendy začal stavať chrám iba jeden mních. V priebehu nasledujúcich 1400 rokov nasledovalo množstvo opráv a rozšírení až po dnešný stav. Teraz má chrám 40 hál a pavilónov postavených na útese, ktoré sú viac ako 30 metrov nad zemou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa José Luis Salvatierra (@josesalvatierr5),

Z okna sa nepozerajte dole! Takúto radu určite dávajú obyvatelia Castellfollit de la Roca každému, kto trpí závratmi. Nemusia bývať v mrakodrapoch, aby mali pod svojimi domami hlbočinu a v nej rieku. Stredoveká dedina je postavená na sopečnom 160-metrovom útese v severovýchodnom Španielsku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Carlos Castro Fotógrafo (@carloscastrofotografo),

Paro Taktsang, tiež známy ako tigrie hniezdo, je budhistickým chrámový komplex v Himalájach v Bhutáne. Postavili ho v roku 1692, ale v roku 1998 ho takmer zničil požiar. Bhutánska vláda si však dala záležať a pekne ho obnovila.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sourav Dash (@mr_dash420),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skaly #útesy #výška #extrém