Korona už priniesla aj nové električky: Plexisklové kóje a elektronický uvádzač

Pri nástupe električka sama usadí cestujúcich, tak, aby dodržiavali potrebné odstupy, sedadlá budú navzájom oddelené priehľadnými zástenami. Takto nejako si budúcnosť mestského cestovania predstavuje dizajnér, ktorý vytvoril nový koncept električiek.

20.07.2020 07:00
debata

Talian Arturo Tedeschi navrhol „Passarella dizajn“ pre svoje rodné Miláno, ale jeho nápady by podľa Business Insider mohli fungovať aj na metro a autobusy po celom svete postihnutom koronavírusom.

Miláno bolo počas prvej vlny pandémie jedným z najťažšie postihnutých miest v Taliansku a Covid-19 zmenil návyky ľudí vrátane spôsobu premýšľania a využívania verejnej dopravy.

Práve tú označili odborníci za jedno z miest, kde sa koronavírus rozširuje najrýchlejšie. Vírus môže údajne prežiť na držadlách či sedadlách a ďalších povrchoch až 72 hodín.

Zvonka vyzerá Tedeschiho električka ako klasický moderný vagón. Už prvý pohľad dovnútra však napovie, že dopravný prostriedok je určený pre nové časy poznačené pandémiou. Sedadlá sú len po jednom a navzájom oddelené plexisklom.

Geometrické vzory na podlahe označujú bezpečnú vzdialenosť medzi cestujúcimi – Tedeschi sa nezameriaval iba na praktickosť, ale aj na zaujímavé vzory.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #električky #Miláno #koronavírus #Covid-19