Gondoly odvezú už len 5 pasažierov. Nie pre koronu, dôvod je prekvapivejší

Plavba v gondole po niektorom z benátskych kanálov bude pre turistov o niečo drahšia, pretože jedna loď smie po novom viezť maximálne päť pasažierov namiesto predchádzajúcich šiestich.

02.08.2020 07:00
Benátky, kanál, Ponte de, most, Taliansko, gondoly Foto:
Benátky
debata

Asociácia gondolierov nové pravidlá zdôvodnila obavami o bezpečnosť, pretože podľa nej turisti často trpia nadváhou a preťaženým gondolám potom hrozí potopenie. Napísala o tom agentúra AFP.

„S (turistami) z niektorých krajín to je, ako by sme nakladali do lode bomby. Keď sme plní, tak sa trup potopí a dovnútra sa dostane voda,“ povedal denníku La Repubblica Raoul Roveratto z gondolierskej asociácie. „Vyplávať s viac ako pol tonou mäsa na palube je nebezpečné,“ dodal.

Tiež Roberto Luppi, bývalý šéf spolku gondolierov, sa domnieva, že stúpajúca priemerná váha cestujúcich je veľký problém. Ponor štíhlych lodí je potom príliš veľký a z rovnováhy ich môže vychýliť aj tradične silná lodná prevádzka na frekventovaných kanáloch.

Jedna jazda gondolou stojí 160 eur a zníženie maximálneho počtu pasažierov bude znamenať, že jedna jazda bude pre každého záujemcu o niečo drahšia a že gondoliéri budú mať viac práce.

Asociácia navyše rozhodla, že počet licencií pre gondolierov sa zvýši zo 433 na 440 a že potomkovia z tradičných gondoliérských rodín už nebudú musieť kvôli jej získaniu skladať teoretické skúšky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #gondoly